Šroubovací uzávěry? Králem všech špuntů zůstává korek, připomíná Pavel Maurer

11. červen 2016
Glosa Pavla Maurera

Představa tradiční láhve kvalitního vína je spojená se zátkou z přírodního korku. Vinaři ale stále častěji používají také plastové zátky a někteří i skleněné uzávěry. Jaký je to rozdíl? Právě nad tím se zamýšlí ve své glose Pavel Maurer.

Zajímá vás čím je zašpuntována vaše láhev vína? Může to být klasický korek, ale také třeba plastový špunt, a dokonce i šroubovací nebo skleněný uzávěr. Korek byl používán již ve starověku, ovšem to ještě nikdo neřešil, že korkových dubů bude na naší planetě jednou nedostatek. Dnes se proto hledají jiné alternativy.

Šroubovací uzávěry jsou již běžné na celém světě. Třeba Rakušané uzavírají většinu svých skvělých ryzlinků, veltlínů ale i červených vín šroubovacím uzávěrem. Na tyto významné konkurenty korku také velmi často narazíte, pokud si koupíte vína z Nového Zélandu, Austrálie nebo Jižní Afriky. Nebojte se, že by šlo o podřadné značky, u protinožců šroubovou kapslí uzavírají i velmi kvalitní a drahá vína.

Pak jsou tu obyčejné nebo recyklovatelné plasty, používané hlavně na vína, u nichž předpokládáme rychlou spotřebu. Já jsem si nakoupil bednu růžáčků s růžovými plastovými špunty a ani po roce a půl se na příjemné osvěžující chuti vůbec nic nezměnilo. Aroma plastu? Ani náhodou!

Pocit luxusu a elegance vám naopak nabízí skleněné špunty, které používají i někteří moravští vinaři. Mně je ale vždycky strašně líto tu krásnou zátku vymodelovanou ve skle zahodit do koše, a tak je sbírám. Možná jednou přijde jejich další chvilka užitku!

Čtěte také

No a pak tu zůstává král všech špuntů – korek. Jeho miniaturní póry umožňují jakousi mikro-ventilaci, která napomáhá zrání vína a vydrží jej chránit i několik desítek let. Korek však někdy může být příliš řídký či nekvalitní a víno zkazit. U korku též hrozí riziko, že víno získá plesnivou příchuť, též se jí říká „myšina“.

Jedná se o nežádoucí chemickou reakci uvnitř korku v důsledku plísňové kontaminace trichloranisolem. Proto doporučuji: vždy si přičichněte ke špuntu, než vám víno rozlijí do sklenek. Pokud takovéto nepříjemné vůně ucítíte při prvním degustování, máte jako host právo víno vrátit a dostat jinou láhev. Není to chyba restaurace, ale občas se to při výrobě vína prostě stane i u těch nejlepších značek.

Ať tedy nerazíte na jakýkoli uzávěr vína – sklo, plech, plast či korek – nelekejte se, každý má své. Jisté však je, že kvalitní korek je stále jediným uzávěrem, který používají nejslavnější vína na světě a nejspíš to tak ještě dlouho bude!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio