Superpotraviny jsou všude kolem nás, nehledejte jen v exotických zemích!

20. leden 2018
Glosa Pavla Maurera

Růžičková kapusta, rakytník nebo šípek. To vše jsou superpotraviny, které si doma může vypěstovat většina z nás. Proč se právě o superpotravinách v poslední době tolik mluví?

Chcete se dožít vysokého věku v dobré kondici? To je ale hloupá otázka! Po tom přece toužíme všichni. Všichni chceme žít zdravě, mít v pohodě svoji duši i tělo, užívat si slunce, přírody, sportu, rodiny a krásných věcí!

Já jsem přesvědčen, že takzvané superpotraviny neboli superfood nám mohou trochu pomoci. Nejpodstatnější je samozřejmě naše genetická výbava a životní styl, ale to co jíme, má též obrovský vliv. Superpotraviny jsou všude kolem nás od nepaměti.


Superpotraviny jsou rostlinné i živočišné suroviny, které mají extrémně blahodárné účinky na naše zdraví. Vynikají vysokou koncentrací živin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek a říká se o nich, že svým způsobem prodlužují život.

A já na ně věřím. Nemusíme pro superpotraviny chodit daleko, jenom u nás v Čechách jich máme desítky, často však o jejich úžasných schopnostech nic nevíme. Co to tedy vlastně je? Růžičková kapusta, vlašské ořechy, dřín, jáhly, špalda, moruše, rakytník, smrkové výhony, ostropestřec mariánský, červená řepa, ale i obyčejný angrešt nebo medvědí česnek na louce či šípky na mezích.

Představte si, že třeba rakytník obsahuje dvacetkrát více vitamínu C než pomeranč! Ale i šťastné jehněčí z Beskyd má své nezaměnitelné kvality. Některé plodiny mají svou sílu už jen v tom, že vlastně žijí divoce. Nezasáhlo je šlechtění, kultivování ani chemické postřiky.

Jejich síla je v jejich opuštěnosti a že si jich moc všimla zemědělská velkoprodukce. Když si dáte steak z bio-býka, který běhal po přirozených pastvinách, najíte se určitě víc a kvalitněji, než z masa, které bylo uvázáno na řetězu a krmeno z běžícího pásu.

A světový superfood? Třeba makrela, sardinka, avokádo, baobab, hlíva ústřičná, quinoa, wakame, kurkuma, zázvor, chilli, nebo dnes tolik žádaná houba nesmrtelnosti reishi, či habešská mouka bez lepku. Nebojte se těch exotických názvů, dnes si můžete prakticky vše objednat v nejrůznějších obchodech. Jen trochu iniciativy, pokud mi věříte.

Reishi

Já nemám nic proti chlebu se sádlem a česnekem, jen hledám harmonii pro naše tělo. Každý jsme totiž jiný. Flegmatik, cholerik, sangvinik nebo melancholik? Každému chutná a prospívá něco jiného. Stačí se jen malinko zamyslet a vybrat si to nejlepší.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio