Švédské stoly a společné stolování. Dva typy stravování, které v nás probouzejí zvířata

6. březen 2016
Glosa Pavla Maurera

Litujete někdy své volby v restauraci a poohlížíte se spíš po jídle, které si vybral váš společník? Milovník dobrého jídla a pití Pavel Maurer připomíná, že se můžete poděli. A nebo vyrazit do trochu jiných restaurací.

Určitě jste si všimli, že největší zájem máme většinou o jídlo, které má na talíři náš soused. Jsme totiž mlsní, rádi ochutnáváme nové věci a často se také mýlíme, když si vybíráme z jídelního lístku.

Mně se stává prakticky běžně, že jdu s manželkou na večeři a ve chvíli, kdy nám přistane jídlo na stole, moje žena zabodne zamilovaný pohled do mého talíře a řekne: „Tak to jsem si zase vybrala špatně.“

Víte, jak to dopadne? Samozřejmě, že jí dám své jídlo a nebo se alespoň domluvíme, že každý sníme půlku a pak si prohodíme talíře. Jenže tohle nejde praktikovat s každým.

Proto jsou na celém světě všeobecně oblíbené restaurace, které počítají s lidskou touhou ochutnat co nejvíce jídel najednou. O skromnosti nebo nějakém půstu se však rozhodně hovořit nedá. Když máme na stole deset rozmanitých jídel a navrch pět dortů, většinou se v nás probudí zvíře a chceme všechno.

Čtěte také

Velké popularitě se těší restauranty nabízející různé možnosti společného stolování. A tak si můžete naporoučet třeba roztodivné japonské sushi a dělit se o ně s ostatními, případně objednat tři velké talíře španělské paelly. Každý u stolu si může vybrat králičí, zeleninovou nebo tu s mořskými plody. Indická i arabská kuchyně si zase libuje v mnoha malých degustačních miskách, které jsou k dispozici všem stolovníkům.

Úplně nejvychytanější jsou pak otáčivé kulaté stoly v některých čínských podnicích. Servírují vám spoustu talířků s masem, zeleninou a rýží a vy si otáčíte svoje favority podle okamžité chuti. Někdy vám pod miskami s jídlem dokonce zapalují malé svíčky nebo pokrmy pokládají přímo na horké destičky. Takže nemusíte pospíchat, jídlo vám nevystydne. Můžete hodovat a dělit se o své kulinární zážitky celé hodiny.

buffet, švédské stoly, jídlo

Tenhle způsob stravování mám rád. Ochutnáte spoustu nových dobrot, nemusíte závidět sousedovi, že si vybral lepší jídlo a navíc se učíte jednu krásnou lidskou vlastnost – podělit se. Ta nám totiž docela často chybí bohužel téměř ve všem.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio