Tahle jídla si brali na cestu na onen svět faraóni. Co budete mít na talíři vy?

20. prosinec 2014
Glosa Pavla Maurera

Představte si, že jste faraóny obrovské egyptské říše. Co byste si vzali k jídlu na svou poslední cestu? Volte rozumně, jinak to budete mít na talíři i po smrti, radí Pavel Maurer, který se zamýšlí nad egyptskou kulturou.

Když se někoho zeptáte, co závidí egyptským faraónům, každý se určitě zasní nad jejich neomezenou mocí. Vidí nebývalý luxus, zlato, spoustu manželek a konkubín. Faraóni byli navíc oslavováni už za svého života jako bohové. Myslím, že jejich společenská pozice se nedá srovnat s ničím, z dnešního světa.

Neměli sice mobily, tryskáče ani konta ve švýcarských bankách, ale měli takový vliv na vše kolem sebe, že se o tom dnes nikomu ani nesní. Dá se jim závidět třeba i to, že si během svého života stavěli gigantické hrobky, tedy obří pyramidy. Nebo to, že každé jejich rozhodnutí bylo zvěčněno pomocí tajemných hieroglyfů.

Čtěte také

Jenže mě to jejich bohatství pořád nějak nevzrušuje. Mě nejvíc zajímá, kolik delikates a pochutin si s sebou vzali při své cestě na věčnost. Vybavuji si ladné amfory s olivovým olejem, hrnce s medem, který se dá konzumovat, i když je starý 2000 let, sušené fíky a také další pochutiny, které se s naprostou samozřejmostí ukládaly do majestátných hrobek faraónů.

Byly tam i hromady zlata, posmrtné masky vykládané drahokamy, faraonovy oblíbené zbraně, rituální předměty a hlavně jídlo. Staré a zpráchnivělé jídlo nezajímalo žádné vykradače hrobů, kteří se od nepaměti snažili dostat k tajemným pokladům.

olivový olej

Když se do hrobky prokopali a přežili nástrahy pyramid, uloupili vše, co bylo cenné. Ale pro gurmány zbylo naštěstí to jídlo, i když už většinou nepoživatelné. Rozhodně však pro nás mělo a má nesmírnou vypovídající hodnotu.

Představte si, že jste faraón, pán obrovské říše. A já se vás ptám: Co si s sebou vezmete na poslední cestu k jídlu? Pokud totiž věříte, že jídlo budete na této cestě určitě potřebovat, tak je vaše rozhodnutí velmi důležité.

Jenom si představte, že se dostanete do druhé fáze vaší existence a oni vám tam připraví třeba plíčky na smetaně nebo škubánky s mákem? Vy je přitom nesnášíte celý život a teď to máte na talíři ještě po smrti! Proto raději volte jen to, co vám chutná.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio