Tak tam Pavla Maurera nepotkáte. Restaurace nemá utrácet za obscénní rauty, tvrdí

14. září 2014
Glosa Pavla Maurera

Luxusní pozvánky orámované zlatem, celebrity, velká show a nekonečné rauty – to jsou hlavní důvody, proč se známý milovník dobrého jídla Pavel Maurer vyhýbá některým dobročinným akcím. Co by se stalo, kdyby restauratéři ušetřili za honosné akce?

Před pár dny mi ve schránce přistála zlatem orámovaná pozvánka na charitativní akci spojenou s otevřením jedné nové restaurace. Byl jsem tak zaskočen tímto nesmyslným paradoxem, tedy zlatým papírem a charitou, že vám to teď popíšu trochu podrobněji.

Představte si, že někdo investuje svůj čas, starosti a velké peníze do vybudování luxusního restaurantu. Když jej postaví, zaplatí zkušeného šéfkuchaře, najme číšníky, nasadí celkem vysoké ceny jídla a pití a pak už jen skromně čeká, až mu se k němu naučí chodit hosté. Jenomže ono to tak snadno nefunguje.

Čtěte také

Proto se nešťastný provozovatel gastronomického zařízení kreativně zamyslí a rozhodne, že udělá velkolepý otevírací večírek a pokusí se přitáhnout pozornost veřejnosti přes nějaký srdceryvný charitativní projekt. A už je zase v kolečku investic a starostí.

Musí totiž přesvědčit nějakou známou celebritu, která je tváří charity, aby osobně přišla do restaurace, která ji ovšem ve skutečnosti vůbec nezajímá. Celebrita to udělá, protože jí bylo přislíbeno, že se na její opuštěné děti nebo nemocné důchodce během slavnostního večera určitě vyberou nějaké peníze.

Pak musí restauratér objednat kulturní program, zaplatit muziku, připravit reprezentativní občerstvení a možná si i najme komunikační agenturu, aby mu našla databázi gastronomických novinářů, známých tváří a důležitých hostů, které je třeba pozvat.

obložené chleby

Vím, proč jsem byl pozván. A také vím, proč na podobné akce nikdy nepřijdu. Umím si totiž spočítat, že kdyby restauratér ušetřil své peníze za všechny ty dopisy, vizitky, obálky, pozvánky na drahém papíře potištěném zlatou grafikou a nákladným parciálním lakem, kdyby ušetřil za večírek pro hosty s nekonečně obscénním rautovým stolem, mohl dát finanční prostředky na charitu rovnou a ušetřil by si falešné divadlo.

Když se dívám na luxusní pozvánky na charitativní akci, je mi smutno. Kolik mohlo být místo toho skvělých steaků, kvalitních kuřat, buchet a nebo šťastných obdarovaných lidí, kteří jsou opravdu v nouzi.

Věnovat se správnému konceptu restaurace – to vidím jako hlavní cíl, ne zbytečně mrhat silami a penězi za nesmysly.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio