Tohle vás překvapí! 122letá Francouzka si dopřávala portské, cigarety i čokoládu, říká Pavel Maurer

8. listopad 2014
Glosa Pavla Maurera

Hledáte recept na dlouhověkost? Každý z nás je solitér, připomíná Pavel Maurer. Někdo jí celý život bůček a stejně se dožije klidně i 90 let. V čem je hlavní háček?

Minulý víkend byly Dušičky. Připadá mi, jako by to bylo hrozně dávno. Zdá se mi, že ten náš krátký život žijeme nějak moc rychle, a nevím, jestli si jej přitom stačíme alespoň trošku užít.

Statistické údaje jsou však vůči nám nyní velmi příznivé. Právě minulý týden, o svátku zesnulých, vyšla zpráva, že za posledních 25 let, tedy od roku 1989, se poměrně významně zvýšil náš průměrný věk. O 7 let u mužů a o 6 let u žen. U mužů vzrostl na více než 75 let a u žen se přehoupl přes 81 let. To je velmi příznivá zpráva. Hned mi přitom vrtá hlavou, že je to sice dobré, ale jak se nám to vlastně podařilo?

Čtěte také

Že bychom konečně začali žít zdravěji než před sametovou revolucí? Faktorů, které ovlivňují dlouhověkost, je mnoho. Odborníci tvrdí, že z 20 až 30 % za to může genetika, náš rodokmen, naši předkové. Ostatní důvody pro dosažení nebo nedosažení vysokého věku jsou celkem logické – životní styl, stres, prostředí, které nás obklopuje, a pochopitelně strava.

Každý jsme solitér. Někdo je schopen jíst celý život bůček a kouřit „dvacku“ denně a dožije se 90 let, jiný řeší každou mrkve nebo cereálii a není mu to vůbec nic platné.

Pavel Maurer

Francouzka Jeanne se dožila 122 let a pamatuje dokonce, jak si Vincent van Gogh chodil pro barvy do obchodu jejího tatínka. Držela následující dietu: portské, cigarety a pět tabulek čokolády týdně. Americké sestry Sadie a Bessie (109 a 104 let) pěstovaly jógu, jedly olej z tresčích jater a každý den česnek. 105 let žijící Američan zase nedal dopustit na slaninu. Každý to mám jinak zařízeno.

Oblasti naší planety, kde se vyskytuje nejvíce dlouhověkých občanů, však mají jisté společné znaky. Je tam klid a poměrně malá komunita. Nekonzumuje se tolik červeného masa a živočišných tuků a maso není na jídelníčku příliš často. Káva, dvě sklenky vína, ryby dvakrát týdně, olivový olej, čerstvé ovoce a zelenina, bylinkové čaje, mořské řasy, fazole, rybíz, borůvky, ořechy. A pak ještě jedna velmi důležitá věc, která kromě jídla ovlivňuje délku našeho života – povídání si s přáteli a nedělání si z ničeho moc velké vrásky.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio