Tudy cesta ke zdravému stylu nevede. Gastronomické „úlety“ bychom si měli dopřávat jen výjimečně

20. březen 2016
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer si dopřál hned tři volská oka, k nim zakousl chleba a přidal ještě kus sýru. Jenže po jídle byl na sebe pořádně naštvaný.

Včera jsem si udělal k obědu tři volská oka a k tomu zakousl chleba a sýr. Mám vejce rád a kupuji si je od sousedky v Podhoří, která má velký slepičí výběh na břehu Vltavy. Vejce jsou kvalitní, chutná, žluťoučká a svým způsobem dokonce i trochu bio.

Jenže jsem na sebe naštvaný, protože jsem jich zbytečně snědl víc. Měl jsem si dát jen dvě vejce a za tři hodiny třeba něco jiného. Úplně jsem cítil, jak mi tiše a nenápadně tloustne břicho, které se muselo roztáhnout, aby pojalo všechnu tu hmotu. A to jen díky velké chuti, proto, že jsem měl velké oči a především nekontrolovatelný apetit. Hlad to už rozhodně nebyl.

Prostě jsem šel „do plnejch“. Tenhle výraz jsme na vojně používali úplně v jiné situaci, když jsme dostali „opušťák“ a hnali se hned do první hospody, abychom spláchli pachuť někdejšího armádního života. Zalévali jsme pivem vzpomínky na buzeraci od majora Pohroužka a svědomitě vyplachovali zelenou barvu ze svých mozků.

Čtěte také

To ale také znamenalo, že jsme měli druhý den pěknou kocovinu, bolela nás i krev a v peněžence jsme neměli ani na rohlík s máslem. Bylo to hrozné a zároveň krásné. Bylo to ale také pěkně nezdravé pro naše těla, což nám v té chvíli bylo samozřejmě úplně fuk.

Dnes jsem po letech opět porušil pravidla a při obědě jsem šel „do plnejch“, ovšem pro změnu s jídlem a nacpal si břicho k prsknutí.

vejce, topinka, snídaně, volské oko

Oba příklady jsou úplně stejná hloupost, tť už se přejíme nebo přepijeme. Jenže ne vždy máme takovou vnitřní morálku, abychom racionálně zvládli všechny své slabosti.

Čas od času se v nás objeví zvíře, které sní a vypije vše, na co kápne. Tudy cesta ke zdravému životnímu stylu určitě nevede. Tyto úlety bychom si měli dopřávat pouze ve zcela výjimečných případech. A pak učinit velké gastronomické pokání.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio