Tuhle delikatesu milují po celém světě. Jednou ročně ji přežijete i vy, myslí si Pavel Maurer

14. prosinec 2014
Glosa Pavla Maurera

Známý milovník dobrého jídla nedá dopustit na horkého psa. Znejistili jste, zda Pavel Maurer nezačal holdovat psům na talíři? Nic takového. Jen si s oblibou dopřává párek v rohlíku.

Párek, buřtík, talián nebo klobása – tuhle delikatesu můžete ochutnat v různých variantách snad ve všech zemích naší planety. Jenže není párek jako párek, že?

Němci jsou například vysazení a hodně pyšní na své buřty se zelím. V Berlíně jsou velmi populární grilované párky s kari omáčkou a hranolky, tedy currywurst. Američané samozřejmě nedají dopustit na svůj téměř ikonický hot dog, po našem bychom řekli horký pes. Jenže hot dog je vlastně synonymum pro jezevčíka, podlouhlého stejně jako párek.

Pro Američany však bylo příliš komplikované vyslovovat původní historický název Hot Frankfurter (podle frankfurtských párků) nebo Hot Dachshund (což je německy jezevčík). A tudíž podle jedné historky přejmenoval jakýsi autor komiksů tuto oblíbenou pochoutku z Německa zkratkou mnoha významů.

Čtěte také

Při vyprávění o těchto uzeninách si nemohu odpustit vzpomínku na klasický připálený „sameťák“ na Václavském náměstí. V dobách předrevolučních bylo zakázáno mít otevřeno po půlnoci, aby nebyl narušen spánek pracujícího lidu.


Co je hot dog?
Většinou je zobrazován jako párek uvnitř rohlíku, se spoustou hořčice nebo kečupu. Američané ho však milují v různých variantách: se smaženou cibulkou, slaninou i majonézou. V kanadském přímořském městě Vancouver Pavel Maurer ochutnal i hot dog podávaný s mořskými řasami.

Na Václavském náměstí jste si však mohli dát klidně ve tři hodiny ráno mnohokrát nastavovaný buřtík záhadného původu. Myslím, že jeho karcinogenní kvality byly stoprocentní, ale v té pozdní noční hodině nám nesmírně chutnalo a navíc se tyto buřty staly symbolem záchrany a také porušením hloupých pravidel vůči veřejnému pořádku.

A dnes? Když se zeptáte obsluhy ve stáncích pod Národním muzeem, z čeho vyrábějí přesušené párečky, většinou vám odpoví ženštiny s ruským přízvukem, že je to „charašo“ a že o tom nesmí s „innostranci gavariť“.

Je v nich soja, mouka, laciné maso? A nebo nějaký nastavovaný separát? Přiznám se, že občas přesto propadám chuťové panice, vykašlu se na to a jeden si objednám. Jednou ročně to snad přežiji. A v té slastné chvíli je mi docela jedno, jestli konzumuji hot dog nebo párek v rohlíku.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio