Tuhle „sladkou marihuanu“ koupíte v každém supermarketu. A má jen jediné negativum

31. květen 2015
Glosa Pavla Maurera

Čokoláda, to je sladká závislost, připomíná Pavel Maurer. Zatímco ženy podle něj mají v oblibě hlavně mléčnou, on si rád dopřeje tabulku s 80 % kakaa.

Také se vám občas stává, že v klidu sedíte třeba večer u televize a dostanete neodolatelnou chuť na tabulku čokolády? Mně se to stává docela často a mé ženě, ať mi to odpustí, ještě častěji. Milujeme čokoládu. Mám na mysli tu dobrou a kvalitní čokoládu.

Téměř vůbec nejím mléčnou, zato u ženského pohlaví jsem zaznamenal o tuto čokoládu nesmírný zájem. To víte, kočky a mléko, to k sobě vždy pasovalo.

Osobně dávám přednost čokoládě tmavé a hořké. Čím má větší obsah takzvané kakaové sušiny a tím pádem i omamné hořkosti, o to více mi chutná. Občas si dovolím ten luxus a koupím si čokoládu, která deklaruje až 80 % kakaa a posypu si ji hrubozrnnou mořskou solí. To je sedmé gastronomické nebe.

Čtěte také

Čím to je, že nám čokoláda tak chutná? Jsou v ní samozřejmě především cukry. To si konečně můžete přečíst na zadní straně každé tabulky. Potom je tu zcela určitě kouzelná chuť čokolády, kterou nám různí výrobci míchají podle tajných receptů, aby nám co nejvíce chutnala. Čokoláda je totiž něco jako legální droga.

Podle vědeckých výzkumů je to poživatina, která nám může způsobit velmi rychle závislost. Stejně jako alkohol, tabák, hašiš nebo kokain je i čokoláda návyková. Na světě jsou prý lidé s takovou čokoládovou závislostí, že jsou schopni rozbít na ulici výkladní skříň, aby se dostali ke své oblíbené pochoutce. Čokoholici.

čokoláda

Čokoláda je taková sladká marihuana. A ženy prý po ní touží víc než muži. Zvláště prý když mají „své dny“, dokážou si tabulkou oblíbené čokolády neuvěřitelně zlepšit náladu.

Čokoláda je totiž docela zdravá droga. Zvyšuje naši mozkovou a sexuální aktivitu, povzbuzuje v nás hormony štěstí a současně nás uklidňuje a nabíjí energií. Má snad jen jediný negativní účinek. Po čokoládě můžeme díky vysokému obsahu tuků a cukrů přibývat na váze. Tak si dnes dopřejte tabulku kvalitní čokolády a čekejte, co to s vámi udělá.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio