Tyhle restaurace jsou pro nás vítězstvím. Pavel Maurer mluví o gastronomických zázracích

3. srpen 2014
Glosa Pavla Maurera

Jste už unavení z hledání dobré restaurace? I v Česku si můžete pochutnat za rozumnou cenu, myslí si Pavel Maurer.

Nemyslete si, že v naší zemi nemáme dobré a kvalitní restaurace. I u nás dokážeme uvařit skvělé pokrmy za rozumnou cenu. Je však třeba pořádně hledat. Špatných pokrmů za nízkou cenu je k mání habaděj. A průměrných jídel za vysokou cenu bohužel také.

Jsou však kvalitní restaurace, kde třeba nabízejí ryby pouze lovené na háček nebo do sítí, tedy volně žijící. To je unikátní, protože podle mého hrubého odhadu 97 % všech restaurací nabízí ryby pocházející pouze z farem. A ty mají velmi rozdílnou úroveň.

Čtěte také

Jsou často uměle přikrmovány, aby rychle přibývaly na váze, dostávají vitamíny a antibiotika, aby neonemocněly. Jejich transport k nám je dlouhý a má mnohá úskalí. Mám rád ryby domácí i zahraniční, ale musím si velmi pečlivě vybírat restauratéry, kteří mají úctu k surovinám.

Pak jsou restaurace se širokou škálu vín a podniky, co mají vlastní pečivo, nabízejí dorty a koláče vlastní výroby a při vaření používají hlavně sezónní suroviny.

Je tu také pár restaurací, které vaří jen to, co má rád pan kuchař. Zažil jsem několik podniků, ve kterých přišel kuchař a řekl: „Dnes ráno jsem byl na trhu, mám pár kachen, čerstvé zelí, domácí klobásky a jen tři ryby, které se mi líbily. To budu dnes vařit. Vyberte si. Jídelní lístek na papíře u mě nenajdete. Mám jen to, co vám říkám.“

kuchař

To je pro mě vítězství. Nedávno dokonce majitel podniku v neznámém malém městečku poblíž Janova naší devítičlenné hladové partě řekl: „Pojďte dál, budu vám podávat pět chodů, které jsme dnes připravili. Neřeknu vám, co to bude, ale když vám nebude chutnat, nemusíte platit. Zaplatíte jen víno. O jídle rozhoduji já a dary dnešního dne. Berte, nebo nechte být.“

Byla to jedna z mých nejúžasnějších večeří v poslední době. Zaplatili jsme rádi a poslední chod jsme sotva snědli. Na porcích tajemný kuchař nešetřil a vypité víno a další nápoje nám nakonec nepočítal. Byl rád, že nám chutná, a my, že jsme jej poznali. Proto nezoufejte. I zázraky se občas dějí. Jen jim musíme jít trochu naproti.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio