Už žádné UHO! I ve školní jídelně se děti můžou mít jako v sedmém nebi, tvrdí Pavel Maurer

7. září 2014
Glosa Pavla Maurera

Víte, co vaše děti jedí ve školních jídelnách? Běžte se tam s nimi někdy podívat, radí Pavel Maurer. Třeba jim místní kuchařky pořád servírují UHO, tedy univerzální hnědou omáčku, nebo smažák z mikrovlnky.

Prázdniny jsou nenávratně fuč! Našim dětem začala škola a také oblíbené stravování ve školních jídelnách. Naše ratolesti už nebudou jíst promyšlené chalupářské vychytávky, babiččiny buchty nebo exotické delikatesy z přímořských letovisek.

Nastává realita všedního dne. Jenže pozor – ta nemusí být vůbec špatná, když se školní jídelna trochu snaží. Pokud mají děti štěstí a narazí na osvícené a poctivé kuchařky, hospodářky a ředitelky, můžou se mít jako v sedmém nebi!

Čtěte také

Už žádné UHO, rajská polévka z pytlíku nebo smažák z mikrovlnky. Na naší školní gastronomické scéně se konečně objevují první vlaštovky kvalitní stravy.

Třeba jedna z nich mi hrdě sděluje: „Naše kuchyně vaří jídlo pro instituce, školy a jsme dodavateli závodního stravování ve Středočeském kraji. Jídlo připravujeme z čerstvých surovin bez umělých dochucovadel. Nepoužíváme přemíru soli, ale spíše zeleninu a bylinky. Je důležité, aby jídlo bylo nejen zdravé, ale i chutné. Zařazujeme do jídelníčku také bulgur, pohanku, jáhly, aby byl pestrý a obsahoval všechny důležité složky.“

Další úžasná školní jídelna v Plzni dětem nabízí například tomatovou polévku s ovesnými vločkami, brokolicové karbanátky nebo marinované kuře. Školní kuchařky se začaly potkávat s nejlepšími šéfkuchaři a výživovými poradci v zemi, vzájemně konzultují a propracovávají své receptury.

Pavel Maurer ve studiu Reginy

Pokud škola bere jídlo opravdu vážně, nemusíte mít žádné starosti. Běžte se však namátkou někdy přes den najíst do školní jídelny svých dětí. Hned poznáte, za co platíte. Buďte dětem příkladem a učte je jíst doma kvalitní suroviny.

Snažte se aspoň občas vyhýbat polotovarům. Myslete na to, že naše civilizace používá víc cukru a soli, než je třeba. Vím, že máte málo času, a věřte, že já taky, ale zkuste někdy vytvořit větší prostor výběru surovin, poctivému vaření a také naučte své děti jíst pomalu. Je to možná nejlepší investice pro jejich budoucnost.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio