V Bulharsku chutná šopský salát jinak. Dávají do něj čubricu, připomíná Pavel Maurer

22. červenec 2017
Glosa Pavla Maurera

Prázdniny jsou tady, takže mnozí cestujeme za hranice všedních dnů. Pokud míříte do Bulharska, vězte, že jeho gastronomii ovlivnilo sousední velké Turecko a Řecko. Nicméně kdybyste se zeptali Bulhara, odkud pochází jakákoli jejich specialita, určitě vás přesvědčí, že jedině a pouze z Bulharska a ostatní sousedi kolem, ti to od nich obšlehli!

Bulhaři holdují zelenině, jogurtům, rybám a masu spíše libovějšímu, pečenému na roštu nebo na rožni. Jedí zdravě, mají nižší spotřebu mouky než my. Pokud byste chtěli ochutnat nějaká jejich typická jídla, určitě doporučuji v horkých dnech studenou okurkovou polévku s česnekem – tarator.

Pak samozřejmě malé smažené rybičky – pokrm zvaný Caca připomínající naše grundle. Moje maminka téhle pouliční delikatese říkala chrastavičky, protože tak hezky křupaly v puse. Mají je všude na plážích a dostanete je i v papírovém kornoutu jako pochutinu do ruky.

Po rybičkách určitě zachutná šopský salát, který si ovšem Bulhaři dávají většinou jako první chod na začátku svého dlouhého stolování. Šopský salát s balkánským sýrem se zabydlel v celé střední Evropě, ale věřte mi, že chuť domácích ingrediencí vám jej představí úplně jinak.

Jeho jméno pochází z šopského etnika v oblasti kolem hlavního města Sofie. Všude v Bulharsku, a určitě i ve zmíněném „šopáku“ narazíte na nejslavnější koření – čubricu. Chutná po saturejce, paprice či oreganu a používají jej velmi často do masa i do zeleniny. Je velmi milým a finančně nenáročným dárkem domů jako vzpomínka na Bulharsko, na jejich čevabčiči zvané kebabče, kjufte nebo jehněčí čorbu.

Všimněte si také, že některé specifické chutě se nedají v životě zapomenout. Kyslo mljako, bulharský národní jogurt, z kravského, ovčího nebo buvolího mléka obsahuje lactobacterium bulgaricum, nejlepší jogurtovou bakterii na světě.

Tady konzumují kyslo mlajko často a celodenně, v horku osvěží a navíc je velmi zdravé. I vědecký svět připouští, že má blahodárný vliv na vysoký věk Bulharů. Určitě tedy nezapomeňte ochutnat kyselé mléko – typický jogurt dlouhověkost!i

Studená polévka tarator servírovaná v půllitru

A nakonec důležitá rada: Až si budete v restauraci objednávat a Bulhar namísto přikývnutí, že ano, bude nějak divně kroutit hlavou, jako že nesouhlasí, nelekejte se.

Oni mají svou gestikulaci totiž obráceně: Když říkají ano, dělají hlavou ne, ne, ne a když vám chtějí říci ne. jejich hlava dělá ano.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio