V knihkupectví jako v supermarketu! Nejvíce na očích jsou knihy o jídle

12. březen 2016
Glosa Pavla Maurera

Pokud chcete dělat dobrý byznys, možná byste měli vydat kuchařku. V Česku je o gastronomickou literaturu v posledních letech nebývalý zájem. Na pultech tuzemských knihkupectví je na výběr asi kolem dvou tisíc titulů. A ne náhodou leží na takových místech, abychom je nepřehlédli.

Včera jsem se procházel v jednom velkém knihkupectví. Miluji knihy a občas si některou koupím, i když tuším, že zrovna tuhle třeba nikdy ani nepřečtu. Knihy se mi ale líbí, a tak se vnitřně uklidňuji, že tím, že krásnou knihu koupím, tak podporuji literaturu i autora.

Jenže včera v knihkupectví mne zaujalo něco docela jiného, čeho jsem si nikdy předtím nevšiml: kam dnes většina knihkupců umísťuje pultíky s kuchařkami? Tedy s knihami o jídle, pití, dietách a gastronomii vůbec.

Často jsou záměrně situovány do centra naší pozornosti, na ta nejatraktivnější místa, tam, kde vždy v minulosti bývaly spíše detektivky, různé trháky nebo poslední novinky. Tam dnes vládnou kuchařky! Zatímco ostatní žánry jsou nekompromisně vytlačeny na periférii knihkupeckých krámků, čím dál více knihkupců se rozhodlo podstrčit zákazníkům přímo pod nos to, co asi nejvíc frčí a také vynáší! Kulinární bible!

Čtěte také

Stejně tak jako v supermarketech se zákazníkům nenápadně, leč podbízivě a hlavně velmi promyšleně prezentují určité potraviny v regálech pouze ve výšce očí, nebo na ně narážíte na křižovatkách nákupních chodeb, které jsou nejvíce frekventované, stejná marketingová strategie se používá i v knihkupectvích, které mají „filipa“.

Co chutná slavným lidem

A tak intelektuální četba, krásná literatura, naučné slovníky, romány a jiné skvosty se skromně krčí někde v šedých koutech knihkupectví, zatímco kuchařky na nás mávají kvedlačkami a noži už u vchodu, a jejich autoři – herci, zpěváci a kulinární guruové se na nás usmívají od ucha k uchu a servírují nám ty nejbarevnější fotografie a nejúžasnější příběhy ze života v papiňáku či v troubě!

03587067.jpeg

Zajímá vás co chutná slavným lidem? Víte, že zpěvačka Madonna si vozí s sebou vždycky vlastní vodu? Víte, že Hitler ze sebe dělal vegetariána a přitom prakticky „sežral všechno maso Evropy“? Anebo se také dozvíte jak zhubnout za měsíc o 20 kilo, jak připravit hostinu za 30 minut a jak vaří muži a dcery a jejich ženy v přechodu.

Trochu se mi z těch tisíců „kuchařek“ točí hlava. Ale nakonec jsem stejně lapen a rád si jednu koupím. Co když bych potřeboval třeba uvařit něco dobrého, nebo konečně narazil na správný návod jak aspoň trochu zhubnout?

autor: Pavel Maurer
Spustit audio