Z toho vás zamrazí. Inspektoři zavírají restaurace kvůli hmyzu, myším a špíně

29. březen 2015
Glosa Pavla Maurera

Není restaurace jako restaurace a i v pěkném městě můžete narazit na špinavou, zatuchlou a neudržovanou špeluňku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce však pracuje dobře, jak ostatně poznamenává i milovník dobrého jídla Pavel Maurer.

Každou chvíli mi chodí zprávy, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce zavřela nějakou hospodu, bistro, bar, cukrárnu nebo prodejnu potravin. Nevyhovující hygienické podmínky, trus hlodavců, špína, i zákoutí pod kuchařským stolem, kam někdo nenápadně zametl mrtvá tělíčka broučků, mušek a myšek. No fuj!

Tento týden vyšel v Informačním centru bezpečnosti potravin článek s titulkem: Bylo zavřeno sedm provozoven. Když něco podobného čtu, vždy mě zamrazí. Nebudu vám sdělovat jména podniků, ale jen měst: Bělá pod Bezdězem, Most, Prachatice, Dobruška, Jihlava, Velké Meziříčí. Padá na mě smutek. Taková krásná místa a tolik hnusu.

Čtěte také

Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v potravinářském provozu uloží inspekce zákaz užívání prostor. Zároveň provozovateli nařídí, aby zjištěná pochybení napravil. Pokud provozovatel opatření splní, inspektoři při opakované kontrole zákaz užívání prostor uvolní. V případě závažných porušení předpisů v oblasti hygieny inspekce s kontrolovanou osobou zahajuje správní řízení o uložení sankce.

Pro vaši představu, že se nejedná o „zbytečnou buzeraci“, v mnoha českých restauracích byla zjištěna přítomnost švábů, rusů domácích i drobných hlodavců. Živých i mrtvých. O čistotě mastných stěn, odpadů a způsobu uskladňování potravin raději ani nebudu mluvit. Fotografie si můžete prohlédnout na www.bezpecnostpotravin.cz.

past

Pravidla jsou letos přísnější a orgány kontroly pracují velmi pečlivě. Pokud provozovatel nerespektuje veterinární zákony a nedodržuje požadavky na bezpečnost potravin, lze uložit pokutu až do výše 50 milionů korun. To je samozřejmě pro většinu podniků smrtící částka. Jsem však hluboce přesvědčen, že je to správně. Pokud nebudou postihy přísné, zlikvidují tyto strašlivá restaurační zařízení dříve nás než my je.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio