Zákeřná delikatesa dorazila do Prahy, láká Pavel Maurer na toxickou rybu

15. únor 2014
Glosa Pavla Maurera

Kapr, pstruh, losos, tuňák – obvyklé ryby, které se čas od času ocitnou třeba i na vašem talíři. Ochutnali jste však už rybu s názvem fugu? Kdyby vám ji kuchař špatně připravil, mohla by se stát vaším vůbec posledním jídlem.

Už jste někdy v životě ochutnali prudce jedovatou rybu jménem fugu? Netrapte se, já také ne. Nyní však máme všichni unikátní příležitost ji na vlastní pusu okoštovat. A nemusíme kvůli tomu cestovat až do Japonska! Při troše štěstí tuto unikátní degustaci nejspíš i přežijeme!

Většina z nás, koho trochu baví jídlo a pití, určitě slyšela o této vysoce toxické rybě. Třeba jste ji zahlédli v nějakém přírodopisném filmu. Je to nafouknutá ježatá koule se spoustou obranných bodlin.

Čtěte také

Ryba fugu prý obsahuje smrtelnou dávku jedu až pro 30 lidí. Jed se jmenuje tetrodotoxin a příznaky se dostaví do 30 minut poté, co rybu sníte. Jsou známy i případy, že jed zapůsobil rychleji. Pamatujte si, že až vám ji někdy špatně připraví, nejprve vám ztuhnou rty, jazyk, pak se dostaví pocení, bolest hlavy nebo slabost. Člověk přestane ovládat koordinaci pohybů. Ztratíte vědomí a zemřete obvykle na srdeční zástavu. Ti z vás, kdo přežijí 24 hodin, mají naději na plné uzdravení, a to už za několik dní.

Fugu, jedna z nejjedovatějších ryb na světě, je současně adrenalinovou pochoutkou, která se v minulosti podle zákona směla konzumovat jen v Japonsku. Podávají ji pouze specializované restaurace s výsadním postavením a její vykuchání provádějí ti nejlepší certifikovaní šéfkuchaři. Pokud totiž při čištění ryby fugu uděláte chybu, dostane se do masa prudký jed. Pak už je to asi vaše poslední jídlo v životě!

Čtěte také

Došlo však k uvolnění embarga a my v Praze máme možnost tuto nevídanou a zákeřnou delikatesu ochutnat do konce února v Miyabi, nejstarší japonské restauraci v Praze. Podnik dovezl fugu zmrazenou a japonský velmistr Ebina ji připraví ne syrovou, jak je obvyklé, ale pro jistotu ohřátou v tempuře.

Pokud tedy chcete ochutnat, nemusíte se ničeho bát. V Japonsku po jejím požití umírá asi 10 lidí ročně, protože si ji špatně podomácku vykuchali. My jsme však v Česku a navíc nám ji připraví dokonalí profesionálové.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio