Že jsme popelnicí Evropy? V supermarketech najdeme i nekvalitní domácí výrobky, připomíná Pavel Maurer

4. březen 2017
Glosa Pavla Maurera

Už nechceme být popelnicí Evropy, shodli se tento týden premiéři zemí bývalého východního bloku. Expert na gastronomii Pavel Maurer dodává, že nabídku supermarketů ovlivňujeme hlavně tím, co si dáváme do košíků.

O tom, že země východního bloku jsou popelnicí Evropy, o tom jste už určitě někdy slyšeli. Nedávno se dokonce semkli i premiéři visegrádské čtyřky, aby uhráli pár kladných politických bodíků na tom, že budeme jíst zdravěji.

Pěstí hrozíme Evropskému společenství! Už nechceme dovážet ze Západu ošizené konzervy, kakao bez kakaa, sýr bez mléka a džusy bez ovoce.

Čtěte také

Podle posledních výzkumů a kvalitativních kontrol je docela prokazatelné, že mnohé potraviny mezinárodních značek chutnají jinak v Berlíně než v Brně či Bratislavě. Navíc mají i jiné surovinové složení a ingredience, a to samozřejmě v náš neprospěch! Zápaďáci si, obrazně řečeno, debužírují na pravém kaviáru a kvalitním telecím stejku, zatímco my tiše ohlodáváme drůbeží separáty.

Minulý týden jsem poslouchal mnohé odborné i politické debaty, a víte, co mne zaujalo? Nejvíce používanými příklady ošizených potravin byly: margarín rama s nižším obsahem tuku, lunchmeat bez masa a nekvalitně slazená Pepsi.

Vybírejte kvalitní potraviny

Já tedy nevím, jak to nakonec v Bruselu s naší gastronomickou diskriminací dopadne, ale řekl bych, že když si pro jistotu všichni odpustíme na příštích pět let třeba zrovna tyhle nejvíce zmiňované potraviny, vůbec nikdo z nás neumře ani hladem, ani na nedostatek vitamínů!

V přeplněných regálech potravinových supermarketů se povaluje spousta nekvalitních zahraničních, ale i domácích výrobků, ale také se tam, při troše přemýšlení, dá koupit mnoho produktů kvalitních, výživných a chutných.

Logo

Je to jen na nás, jestli budeme věnovat výběru oblíbených potravin alespoň desetinu času, který věnujeme koupi nové košile, lyží nebo mobilního telefonu. Přitom jídlo a pití je něco, co si každý den vkládáme do pusy. A na tom přece záleží ze všeho nejvíc!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio