Známe 6 nejzdravějších superpotravin. Ale všeho moc škodí

30. duben 2016
Glosa Pavla Maurera

Není zelenina jako zelenina. Některá je zdravější než jiná, prokázala odbornice ve Spojených státech. Nad jejími výzkumy se zamýšlí milovník dobrého jídla Pavel Maurer.

Proč nám chutná zelenina? Co na ní oceňuje naše pusa a hlavně celé naše tělo? Fungují správně tyhle přirozené kartáče trávicího ústrojí? Existuje spousta žebříčků, ve kterých jsou uváděny různé kvalitní potraviny podle toho, jak jsou pro nás zdravé.

Všichni instinktivně tušíme, že ovoce a zelenina jsou pro naše tělo asi trochu přínosnější než tlačenka s cibulí. Ale položme si otázku, které jsou ty nejvhodnější suroviny stojící na úplném vrcholu pyramidy zdraví. Z čeho získáme nejlepší nutriční hodnoty?

Čtěte také

Výzkumnice Jennifer DiNoia z William Paterson University si dala tu práci a před lety spočítala kolik má jedna kalorie nutričních hodnot. Zaměřila se na 17 nejpodstatnějších živin, které jsou všeobecně uznávány experty, lékaři a dietology, že snižují riziko srdečních chorob a rakoviny. Patří mezi ně třeba draslík, vlákniny, bílkoviny, vápník, železo, riboflavin, zinek a vitamíny A, B, C, D, E a K.

To vše zkalkulovala a změřila, aby mohla sdělit světu, kolik se těch nejdůležitějších živin koncentruje v jediné kalorii všech možných druhů zeleniny.

Pokud tyto potraviny zařadíte na svůj jídelníček, můžete být zdravější. Neznamená to však, že nemáte jíst maso, zvlášť když vám chutná.

Ale až půjdete nakupovat zeleninu a ovoce, tak budete vědět, z čeho získáte nejvíce ty nejlepší nutriční hodnoty. Hlavně to ale nějak nepřežeňte a necpěte do sebe jen samé čínské zelí! Nezapomeňte na starou dobrou pravdu, že všeho moc škodí.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio