Kryoterapie, plynové injekce a radonové koupele. I tak vypadala předolympijská příprava Simony Baumrtové

16. červenec 2016

Nejen tvrdou tréninkovou dřinu ale i stejně poctivou následnou regeneraci sil potřebuje sportovec k opravdu vrcholným výkonům. Své o tom ví i česká plavkyně Simona Baurmtová. Její oba rodiče pracují ve zdravotnictví a ona sama, přesvědčená o tom, že i plavání je tak trochu věda, se vydala poznávat dokonale své tělo skrze vysokoškolský obor fyzioterapie.

„Akorát jíme, spíme, trénujeme a maskujeme se,“ říká Simona Baumrtová. I tak by se dal shrnout ve zkratce život vrcholové plavkyně, která se může pyšnit medailemi z mistrovství Evropy i světa. Do olympijské přípravy pro Rio dala chomutovská znakařka v tomto směru, jak sama říká, všechno.

Hledání ideálních krémů je tou příjemnější částí plaveckého života, Simona se ale, coby maximalistka a milovnice detailů, rozhodla třeba i pro už ne tak příjemné vysokoškolské studium fyzioterapie, tak aby maximálně předcházela zdravotním problémům, které by ji mohly při plavání potkat.

Kombinovat vrcholné plavání se studiem je hodně obtížné, Simona Baumrtová to ale zvládá s grácií, a tak už je nyní součástí doktorantského studia fyzioterapie na univerzitě Karlově. Zatímco většina smrtelníků jezdí do lázní odpočívat, plavecká mistryně Evropy z Chomutova bere i tento pobyt v Jáchymově ryze pragmaticky.

Procedura stíhá proceduru a rukama české plavkyně prochází jedna klika za druhou. Sprint mezi lázeňskými procedurami by se dal s trochou nadsázky označit také za pořádný sportovní výkon a na skutečný relax pak zbývá minimum času.

autor: mij
Spustit audio