Alexander Choupenitch / šermíř

10. červenec 2016

Dvacet dlouhých let musel český šerm čekat, než se po Ječmínku Romanovi někdo další probojoval na olympiádu. Do Ria pojede Alexander Choupenitch, který se bude ohánět fleretem.

Alexander pochází z Brna a vlastně se jmenuje Šupenič. Jeho rodiče pocházejí z Běloruska a když jako operní zpěváci cestovali Evropou, zapsali jim úředníci do dokladů jméno s francouzskou transkripcí. Před čtyřmi roky se o jedinou výhru nenominoval na olympiádu do Londýna, ale dnes říká, že je docela rád. „Neměl bych tam moc co dělat. Odletěl bych pouze v roli jakéhosi pasažéra. A to by mě asi netěšilo,“ dodává. Nominace do Ria ho nadchla, ale nyní vše bere s klidem.

Rio jako nová, nepoznaná kapitola

„Potká se tam jen třicet pět fleretistů z celého světa, takže bylo strašně těžké se mezi ně vůbec vklínit. Už jen kvůli neskutečně bohaté tradici a historii šermu. Vždyť i zakladatel olympijských her Pierre de Coubertin se mu věnoval. Všichni tam ale budeme ze stejného masa a kostí a nakonec rozhodne, kdo své zbraně dokáže nejlépe využít. Já beru Rio prostě tak, že v mém sportovním životě znamená zase docela novou, dosud nepoznanou kapitolu. Co bylo, se už nepočítá, začínáme hezky od začátku.“

Alexe trénuje Ital Paolo Paoletti a díky tomu se mladému šermíři stalo italské Livorno takřka druhým domovem. Trenér Alexandra popisuje jako klasického šermíře s kapkou italské moderny, co má dobrou fyzičku, hlavu i techniku. Rezervy ale vidí - Alex se podle něho dostal velmi rychle nahoru a občas se nechá ovládat emocemi.

Rodinné zlato

Rodina Choupenitchů už jedno olympijské zlato doma má - vyšermovala ho jeho nevlastní babička Taťána Samusenková. Doma mluví hlavně rusky, sem tam zazní české slůvko. Po rodičích Alex zdědil i umělecký talent - 7 let hrál na klavír a k hudbě má samozřejmě vztah. Když se z maminčiny iniciativy přihlásil na šerm, nadšený z něho nebyl a občas plakal, jak ho to nebavilo.

Postupně mu ale šermování začalo připadat akční a po četných nezdarech se jeho kariéra rozjela. Své o tom ví i jeho český trenér Josef Prošek: „Když Sašu pozoruju, jak si počíná při tréninku i v zápasech, vůbec nepochybuju o tom, že může docela klidně olympiádu v Riu vyhrát. Samozřejmě ale bude potřebovat i špetku štěstí. Bez ní se uspět nedá...“

autoři: Václav Cibula , Herbert Slavík , jpr
Spustit audio