Anežka Drahotová se zvládla nejen chystat do Ria, ale také dokončit gymnázium

19. červenec 2016

Příprava na olympijské hry, na vrchol kariéry, zabere sportovcům spoustu času. A v tomhle nebyla výjimkou ani chodkyně Anežka Drahotová. Rozhodně se ale nedá říci, že by nenašla čas na nic jiného. Po šesti letech rozloženého studia na Gymnáziu v Jilemnici, zvládla spolu s dvojčetem Eliškou v klidu i odmaturovat. Její první Olympijký rok byl tedy posledním školním.

Ve škole se docela nudím, když tam jsem celou hodinu,“ vyprávěla Anežka Drahotová právě po jednom dni, který loni začátkem září ve škole strávila. Při jejích absencích kvůli tréninkům, soustředěním, nebo rovnou závodech, a zároveň chuti být úspěšná ve všem, včetně školy, se není co divit, že si našla svůj systém. „Snažím se nedělat problémy,“ dodává.

Ale přesně to se Anežce Drahotové se spolužáky tu a tam povedlo. Měla to zkrátka ve škole jinak nejen systémem, ale i zájmem. To se pak nemůžete divit, že někdy štvete spolužáky, které ani pořádně neznáte. Trenér Ivo Piták prozradil, že se dokonce někteří ze spolužáků proti sestrám sepisovaly petice. „Spolužáci napsali, že by taky chtěli chodit do školy, kdy se jim chce,“ říká.

První třídní, která učila Anežku i její dvojče Elišku při přestupu na jilemnické gymnázium, Regina Baranyková o podobných protestech neslyšela, ale potvrzuje. „Maximálně chtěly využít toho času, když tam byly, často si braly slovo, možná to mohlo působit negativně na jejich spolužáky, že možná že machrují,“ vysvětluje.

Anežka Drahotová s Eliškou spolu maturovaly po šesti letech studia. Bylo jim 20 a nad spolužáky vyčnívaly nejen výškou. Zrovna v onen květnový pátek se dařilo všem zkoušeným. Ale vzpomenete si ještě, jaká otázka byla v letošních písemkách největším hitem? Ano, také Anežka Drahotová, jedničkářka v ní udělala chybu. „Epizeuxis, opakování slov v jednom verši,“ říká.

Čtěte také

Ale stejně měla Anežka Drahotová u maturity z češtiny za jedna, stejně jako z angličtiny. Dvojku dostala z matematiky a také z němčiny. A jestli pak mohla Anežka slavit? Podle výsledků maturity ano. Ale když se za dvojčaty zavřely těžké školní dveře Sportovního gymnázia v Jilemnici: „Shodou okolností začíná taková poslední příprava na Rio. Jsme ale pozvaní na zakončení, půjdeme se tam podívat.“

Co na to Eliška? „Asi nezůstane u toho koukání, ale docela se těším,“ doplnila Anežku Eliška Drahotová. Ta už ukončila kariéru vrcholové sportovkyně a úspěšně se dostala na vysněnou architekturu. Anežka, která ji chtěla studovat také, školní plány zatím uzavřela.

autor: kyk
Spustit audio