Cestovní pas vytahovat nemusí, stačí mu tvář. Jan Hudec se do Kanady rád vrací

23. leden 2018

Lyžař Jan Hudec si ještě prodloužil kariéru. Po úspěšných letech v kanadské reprezentaci chtěl aspoň jednou závodit na olympijských hrách i za zemi, kde se narodil, za Českou republiku. Šestatřicetiletý lyžař Jan Hudec na sklonku kariéry vyměnil nejen závodní barvy, ale také se v Česku natrvalo usadil.

Ovšem Kanaďanem zůstává pořád, to je zřejmé, hlavně, když zavítá na Světový pohár do Lake Louise. V horách nad Calgary, kde Hudec vyrostl, tradičně začíná sjezdařská sezóna.

Olympijský rok 2018

Už nejezdí za Kanadu, startuje až dlouho po hlavních hvězdách závodu a k vítězství, které tu vybojoval před deseti lety, má daleko. Ale i tak ho tu vítají a povzbuzují jako svého. Však si i na české kombinéze nechal javorový list.

A když přiletí do Calgary, ani nemusí vytahovat cestovní pas, stačí mu obličej. „Bylo to pozitivní, pěkný návrat,“ přiznává.

Každý rok se komunita Čechů přijde na kopec podívat a fandit, podobně jako kdysi sám Jan Hudec. První zimu po příchodu rodiny do Kanady pořádaly Calgary zimní olympijské hry a mladý lyžař zblízka pozoroval štafetu s olympijskou pochodní i své idoly, kterým se později dokázal vyrovnat.

autor: jkb
Spustit audio