Do politiky bych rozhodně nikdy nevstoupil, říká Vavřinec Hradilek

15. červenec 2016

Mezi českými sportovci patří k těm, kteří se nejvíce zajímají o politiku. Sleduje ji v médiích, komentuje na sociálních sítích. Před pár lety v prezidentských volbách podporoval Karla Schwarzenberga a vítězného Miloše Zemana teď naopak silně kritizuje.

Hradilkův názor na politické dění se utvářel i díky rodičům, kteří se za komunismu pohybovali v undergroundovém prostředí. Maminka Jana Hradilková šátrá v krabici s kazetami a hledá tu s koncertem Národní třídy nebo alespoň jinou vzpomínku na doby undergroundu

„Člověk to samozřejmě vnímá, ta rodina mu nastaví určitý směr. Já jsem od rodičů a svých rodinných příslušníků dostal ohromnou svobodu a volnost, takže si myslím, že tím, že byla výchova liberální, jsem dostal prostor na to udělat si vlastní názor,“ říká Vávra.

„Když se zakládalo ekologické hnutí Pražské matky, tak jsme uspořádaly demonstraci za lepší a čistší ovzduší,“ vzpomíná Jana Hradilková. „Bylo to docela komické, protože jsme tam byly samé baby s kočárky, policajti na nás koukali a nevěděli, co si s takovým typem demonstrace počít.“

Objíždění Staroměstského náměstí v kočárku si ještě Vavřinec Hradilek nepamatuje, cinkání klíči vsedě za krkem svého otce na náměstí Václavském už ale ano. A nebyly to zdaleka poslední demonstrace, kterých se zúčastnil.

Předloni vystavoval prezidentu Zemanovi červenou kartu, na Velikonoce zase protestoval proti servilnímu vítání čínského prezidenta Si. „Nebyl jsem tam kvůli tomu, abych protestoval proti Číně. Spíš jde o to, jakým způsobem se k té návštěvě přistupovalo,“ vysvětluje Vavřinec Hradilek.

A co kdyby do politiky úspěšný vodní slalomář rovnou vstoupil, podobně jako jeho otec, který je ve Zbuzanech zastupitelem? „To rozhodně ne, nikdy,“ odmítá rezolutně.

autoři: jsu , jpr
Spustit audio