Imperius nebo Avada kedavra. I tato kouzla ze světa Harryho Pottera použila v přípravě Simona Baumrtová

17. červenec 2016

Téměř celý život tráví čtyřiadvacetiletá Simona Baumrtová plaváním ode zdi ke zdi bazénu. Tedy činností, která je extrémně namáhavá hlavně na psychiku sportovce. Jako vyznavačka znakařského stylu navíc česká rekordmanka nevidí na cestu před sebou. Směřuje tak trochu do neznáma a obrazně řečeno podobně to platí i pro její blížící se cestu do olympijského Ria de Janeira. Generálka v podobě evropského šampionátu v Londýně jí totiž nevyšla úplně podle představ.

V Londýně před čtyřmi lety začal olympijský příběh Simony Baumrtové a do zpěvu tenkrát nebylo jen místnímu pouličnímu hudebníkovi. Česká plavkyně překvapila na znakařské stovce 10. místem a odstartovala svůj sprint za medailemi z vrcholných akcí.

Londýn roku 2016 už byl ale o něčem jiném. Přesněji o tom, nabrat po období výkonnostní stagnace zase ten správný vítr do plachet a hlavně v generálce na brazilský sportovní svátek získat zpět tolik potřebné sebevědomí.

Jako milovnice všeho co souvisí s postavou Harryho Pottera, si Simona přivezla do Londýna i patřičný zaklínací recept na své soupeřky. Na znakařské dvoustovce z toho bylo nakonec kvalitní 5. místo, start na poloviční trati ale opět přinesl návrat do spíše smutného psychického rozpoložení posledních měsíců.

Jakoby se nejen nad hlavou české rekordmanky ale i skrze ni prohnal pořádný londýnský déšť. Simona upřela veškerou pozornost v Londýně k účasti v polohové štafetě, se kterou také bojovala o nominaci na olympijské hry. Nakonec z toho bylo v medailovém souboji pro české kvarteto nepopulární 4. místo.

Čtěte také

Mrzet to nakonec ale Simonu zase tolik nemuselo. Její návrat po čtyřech letech do Londýna měl po pár týdnech šťastné rozuzlení, když Mezinárodní plavecká federace oznámila, že Češkám jejich výsledky z nominačního období k letu do Ria stačí. Tedy od 5. srpna, kdy bude Simona Baumrtová přímo v Riu de Janeiru na zahájení letošních olympijských her.

autor: mij
Spustit audio