Josef Dostál: lenoch, rybář, student a medailový kajakář z Ria. Jaká byla jeho příprava na olympiádu?

5. září 2016

Bronzový olympijský medailista z Londýna se čtyřkajakem teď chce uspět v Riu i sám. Josef Dostál – dvojnásobný mistr světa, ale také student a vášnivý rybář. I tak ho představí dokument Radiožurnálu Olympijský rok.

Na mistrovství světa v Miláně se kvalifikoval na olympijské hry v Riu. Fandila mu tam i jeho maminka Eva Emingerová: „Když člověk sportoval sám, tak nebyl tak nervózní, jako když sportují jiní, a natož ještě děti. Na to, jaký byl na něj tlak, když je vlastně loňský mistr světa ve čtyřkajaku i sám, tak jsou to velké nervy, ale je to tam a je to bomba, že má dvě medaile.“ Dodává, že je na syna pyšná, že zvládá nejen vrcholový sport, ale i studium.

Dostálova lenost

Josef Dostál přiznává, že jeho jediným školním průšvihem bylo to, že byl líný se v první třídě převlékat na tělocvik, a tak si natahoval tepláky přes džíny. „Obecně jsem asi línější než některými moji vrstevníci, ale je to tím, že šetřím energii na trénink, abych ji tam mohl ze sebe vydat, a po tom tréninku už ji nemám kam dávat – takže to může vypadat, že jsem trošku línější,“ říká o sobě Dostál.

Dokumentaristé vyrazili s Josefem Dostálem také na ryby, šel s nimi i jeho dvaaosmdesátiletý dědeček. Ten si z něj dělá tak trochu legraci, aby se z něho jako z vrcholového sportovce nestal jen „stroj na medaile“, ale také si trochu užíval života.

Zkouška v Riu

Dostál si asi 330 dnů před olympiádou vyzkoušel i závodní trať v Riu. „Voda je dobrá – i když je slaná, tak není ani moc těžká. Většinou tady fouká protivítr, což mi vyhovuje, akorát jediný problém, s kterým jsem se tu zatím setkal a který je docela zásadní, jsou chaluhy ve vodě,“ říká Dostál. Organizátoři slíbili nápravu.

Josef Dostál byl nadšený z umístění závodiště a popisoval ho jako takový ráj na zemi. Doufá, že až se do Ria vrátí na olympiádu a bude tu závodit, že mu bude celé Rio ležet u nohou. Jako sportovec je pořád na cestách, stejně tak jeho přítelkyně, která hraje beachvolejbal. Se smíchem vypráví, že se seznámili v letadle cestou na Evropské hry v Baku.

Jeho otec Tomáš Dostál byl profesionálním trenérem kanoistiky, ale syna do tohoto sportu netlačil. „Protože jsem v létě jezdil po soustředěních, tak jsem si bral všechny 3 děti sebou. Pepík se naučil sedět v lodi už jako malý kluk. I cit pro vodu získával už jako hodně malý.“ Vystřídal velké množství sportů, než zakotvil v tom svém – v rychlostní kanoistice. V Riu pojede nejen jako součást čtyřkajaku, ale i samostatně.

autoři: fk , jpr
Spustit audio