Kajaky pro Vavřince Hradilka už léta vyrábějí na místě bývalého kravína na Šumavě

17. červenec 2016

K dobrým výsledkům potřebuje vodní slalomář pochopitelně i dobrou loď. A kdyby ji vodní slalomář Vavřinec Hradilek neměl, může tak trochu nadávat i sám sobě. Na svém posledním kajaku se totiž podílel i jako designér, tedy ten, kdo nový model na peřejích testuje. Skoro na začátku svého Olympijského roku loni na podzim zajel s naším reportérem všechno zkontrolovat do továrny ve vesničce Tedražice u Sušice.

„Kdysi dávno se tady chovaly ovce nebo krávy, pak se z toho po revoluci na chvilku stala pila, ale podnikatel to tenkrát asi bral trochu jinak, takže nakonec jsme to koupili my,“ říká majitel firmy Galasport Vladislav Galuška.

Jdeme se podívat na formu, ze které za pár dní bude Vávrův nový kajak. Vcházíme do buňky, která je trochu mimo. Tam je model, na kterém se domluvili, začala se dělat forma na palubu, pak se to otočí a udělá se forma na dno.

Jaký má vztah Vavřinec Hradilek k bývalým lodím? Je tam nostalgie, když jsem viděl mojí úplně první loď na kanále, nebo moje olympijská loď, na tu se u mne doma v garáži rád dívám,“ popisuje.

Při výrobě lodi se hraje o milimetry. V tu chvíli to Vávra ještě netušil, ale přesně tohle se u nového typu stalo, on až na soustředění u protinožců zjistil, že by potřeboval loď vyšší, a protože ji nemohl dostat tak rychle, aby se s ní ještě v Austrálii sžil, závodil první půlku sezóny v modelu loňském.

A to včetně těsné, ale nakonec neúspěšné olympijské nominace. Co by, kdyby mohl jezdit v té nové, kromě seříznutí prý skvělé lodi? „O tom jsem nepřemýšlel, a také asi nebudu. Prostě to tak je tak, jak to je. Když už mne uslyšíte, tak já na ní budu jezdit, nebojte,“ dodává.

autor: jsu
Spustit audio