Když se rozplyne sen. Olympijský rok biatlonistky Koukalové končí rehabilitací

21. leden 2018

Reportéři Radiožurnálu celý rok zblízka sledovali přípravu osmi českých hvězd pro nadcházející hry v Jižní Koreji. Jednou z nich byla i Gabriela Koukalová. Na počátku minulého roku ještě netušila, že v Pchjongčchangu soutěžit nebude. Jaký byl její olympijský rok a jak zvládá novou situaci?

„Myslím, že nestojí za to si něco plánovat, že ten život to stejně tak nějak vymyslí za nás,“ říká na začátku dokumentu úspěšná biatlonistka. Z počátku sezony vypadalo vše dobře. Gabriela získala v rakouském Hochfilzenu titul mistryně světa a k tomu další medaile. V březnu se vydala na Světový pohár do Jižní Koreje.

Tehdy si chodila zaběhat, aby si pročistila hlavu. „Není všechno zlato, co se třpytí,“ odpověděla sportovkyně na otázku, jestli je šťastná. „Už na sobě začínám pociťovat, že je to hrozně monotonní. Že my vlastně půl roku v kuse jenom jíme, spíme a trénujeme.“ I přes tyto pocity se dál poctivě připravovala.

Zdravotní problémy se poprvé ozvaly v srpnu. Ze soustředění si proto na pár dnů Gabriela odskočila s manželem do Skotska. Krátká přestávka ale nepomohla a bolavá lýtka omezila přípravu na minimum.

Na konci listopadu je tak ve švédském Östersundu spíš v roli maskota a podavače holí. Na druhou stranu si ale mohla konečně prohlédnout závody i z jiného úhlu. „Vlastně jsem nikdy nevnímala, jak velký výkonostní rozdíl může být mezi těmi kluky,“ vysvětluje sportovkyně. Během závodů mohla srovnat rozdíly mezi jednotlivými jízdami. „Tak jsem si říkala, že je škoda, že jsem třeba víc nezamakala na tom silovém pojetí té jízdy.“

Ani do Vánoc se ale její stav nezlepšil a tak po Novém roce oznamuje konec sezóny.

Olympijských her se nakonec zúčastní jen jako divačka. K situaci se ale staví pozitivně. „Je to jenom sport. Někdy to tak chodí,“ vysvětluje. Podle svých slov měla svělou kariéru. „Lepší, než jsem si kdy řekla, že bych ji mohla mít.“

Co bude dál

Gabrielu nezajímá pouze sport. Její láskou je i umění a móda. A samozřejmě rodina. Ve volném čase se nudit nebude. V plánu má nyní rehabilitaci a napsat knihu o své dosavadní kariéře.

Jaký bude další rok biatlonistky s jistotou nikdo říct nemůže. Úspěchy ji mohou potkat i mimo trať. „Přání je, že za rok bude mít Gábina velké břicho a budeme si zařizovat náš rodinný dům,“ svěřil se manžel Gabriely, bývalý badmintonista, Petr Koukal.

autoři: David Nyč , had
Spustit audio