Krávy, skoky, strmé sjezdy, kolečkové brusle. Martina Sáblíková překonala před olympiádou řadu překážek

5. únor 2018

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se chystá na své čtvrté zimní olympijské hry. Při tréninku nezůstává jen na ledovém oválu. Připrava vrcholové sportovkyně vyžaduje kombinaci hned několika sportů. A někdy dojde i k neobvyklým situacím.

Strmé výjezdy a prudké sjezdy na horském kole, jízdy na kolečkových bruslích na betonovém oválu nebo skákání. I tak vypadá jeden den v životě rychlobruslařů. Třífázový trénink absolvuje pravidelně skoro každý den. Kombinace jí pomáhá zvýšit fyzičku. „Zatím je to čím dál tím lepší, tak snad se to bude pořád potvrzovat,“ svěřila se Martina v létě.

Zatímco tým rychlobruslařů a rychlobruslařek překonává na horských kolech převýšení, jejich trenér Petr Novák je doprovází autem. Vždy na ně čeká na domluveném místě.

Někdy mají i diváky. Doprostřed cesty se jim například postavila malá kráva. A odmítala se hnout. Kdyby byli sportovci zrovna rozjetí, měli by problém před zvířetem ubrzdit. Naštěstí se ale nic nestalo. Tele nakonec odvedl projíždějící řidič náklaďáku. „Vzal tu krávu pod krkem a odvedl ji,“ vypráví trenér Novák.

Olympijský rok 2018

Jako nejnáročnější část tréninku ale vypadá skákání. Martina s týmem musí na konci dne ještě absolvovat úmorné skoky na jedné i druhé noze, do dálky i do výšky nebo na kovových schodech.Takto náročně cvičí skoro každý den.

autoři: pka , had
Spustit audio