Krpálek, Vítková, Šebrle. Sledujte hvězdy Olympijského běhu a porovnejte se s nimi

21. červen 2017

Desítku českých olympioniků můžete sledovat ve středu na trati letošního T-Mobile Olympijského běhu v aplikaci, kterou připravil datový tým Radiožurnálu. A po proběhnutí cílem od nás můžete dostat "osobní" reportáž o vašem výkonu.

Na trať letošního Olympijského běhu se vydá na nejrůznějších místech České republiky přes sedmdesát tisíc lidí. Mezi nimi i známí čeští olympionici a olympijští medailisté. Všichni tak oslaví Den olympionismu, který připadá na 23. června, kdy byl v roce 1894 založen Mezinárodní olympijský výbor. V Česku se běhá již od roku 1987, vždy ve středu nejblíže k 23. červnu.

Datový tým Radiožurnálu bude letos měřit výkony špičkových sportovců, kteří poběží na různých místech republiky. Deset českých olympioniků vybavíme mobilním telefonem, s jehož pomocí budeme sledovat jejich polohu a vzdálenost, kterou uběhli. Na webu iROZHLAS.cz pak uvidíte graf, z nějž bude na první pohled patrné, kdo z běžců je aktuálně nejrychlejší.

"Do trháku se právě dostal Krpálek, který je v Praze již na pátém kilometru a odpoutal se tak od Kejvala, který za ním v Ostravě zaostává o dobrých tři sta metrů," uslyšíte například od redaktora Martina Karlíka, který bude celý závod komentovat z mobilního studia R-stream přímo z centra dění na pražském Výstavišti Holešovice.

Zde můžete během závodu sledovat, jak si vedou jednotliví běžci:

Další experiment budou mít na starorosti opět datoví žurnalisté a můžete se do něj zapojit i vy. Totiž: pro běžce, které v cíli odchytí náš redaktor, připravíme "osobní" reportáž o jejich výkonu na trati.

Při letošním Olympijském běhu, který hromadně odstartuje v 18 hodin ve vysílání Radiožurnálu, se bude možné se přihlásit na trať dlouhou pět či deset kilometrů, děti pak můžou běžet 500 či 1000 metrů. Trasy jsou po celé České republice.

Pro všechny běžce může být odměnou, že část z jejich startovného půjde na podporu charitativní činnosti České olympijské nadace, jež umožňuje sportovat dětem, kterým v tom brání nedostatek finančních prostředků.

autor: lve
Spustit audio