Lucie Šafářová musela bojovat s vážnou nemocí. Než začala znovu trénovat, sotva zdolala schody

26. červenec 2016

Jen co se stala jednou z nejlepších tenistek na světě, přepadly ji vážné zdravotní problémy. Lucie Šafářová tak místo turnajů nechtěně plánovala návštěvy lékařských ordinací a pomalu se připravovala na život bez vrcholového sportu.

Podzim 2015. Většina špičkových tenistek míří na závěr sezony do Asie, Lucie Šafářová ale škrtá jeden velký turnaj za druhým. Pere se s následky bakteriální infekce a čeká, až dostane povolení opět trénovat. „Udělám dva kroky a dýchám jak lokomotiva,“ říká.

Na konci září píše, že už se může aspoň proběhnout, a těší se, že už brzy vezme do ruky i raketu. „Ještě jsem zesláblá, ale už se necítím jako nemocný člověk. Pomalu jsem na cestě zpátky,“ věří Lucie.

V Prostějově začíná Lucie Šafářová opět trénovat. Úspěšný kouč Rob Steckley je zatím doma v Kanadě a české tenistce krátce vypomáhá bývalý hráč světové špičky Jiří Novák, který ji zpočátku spíše brzdil, aby si svaly opět navykly na pravidelný pohyb. Že ještě nejde trénovat naplno, věděla i Lucie.

Vypadá to všechno nadějně. Lucie Šafářová se díky skvělým výsledkům z první části roku poprvé kvalifikuje na Turnaj mistryň, dokonce v singlu i deblu. Krátce po návratu ze Singapuru se ale zdravotní potíže vracejí. Tenistka si kvůli nim nezahraje ve vítězném finále Fed Cupu, o pár dní později jen sotva zdolává schody.

Ruší přípravu na novou sezonu a později také první grandslamový turnaj nového roku. „Najednou člověk zjistí, že nedokáže ani takové běžné věci, jako zajít si do obchodu. Sejít a vyjít schody je absolutně nemožné.“ Nemoc, kterou trpěla, se jmenuje reaktivní artritida a byla následkem prodělané bakteriální infekce.

autoři: jpa , jpr
Spustit audio