Tvrdá příprava i štěstí v osobním životě. Takový byl Olympijský rok Lukáše Krpálka

19. září 2017

V roce 2012 vypadl Lukáš Krpálek ve čtvrtfinále olympijského turnaje. O čtyři roky později získal na olympiádě v Riu zlato. Petr Kadeřábek tehdy několik měsíců sledoval Lukášovu přípravu. Jaký byl judistův Olympijský rok?

Lukáš Krpálek: 25 let, 198 centimetrů vysoký, váha 100 kilogramů. To je judistická medailová naděje v číslech. „Je potřeba se pořádně připravit a doufejme, že to vyjde,“ shrnuje své pocity pár měsíců před začátkem olympiády.

Lukáš má rád turnaje na domácí půdě, ale jezdí samozřejmě po celém světě. K judu se dostal náhodou – strýc ho chtěl přihlásit na karate, ale spletl se a po měsíci chození na „karate“ Lukáš zjistil, že vlastně chodí na judo. Teď je za ten omyl rád.

Lukáš Krpálek: Judo byl nejlepší omyl v mém životě

Český judista Lukáš Krpálek

Narodil se v Jihlavě a tam také začínal s judem. Zatímco ještě před pár lety znali jeho jméno asi jen příznivci tohoto sportu, po olympijských hrách v Riu, kde získal zlatou medaili, ho zná bez nadsázky celý svět. Do studia jsme pozvali judistu Lukáše Krpálka.

Lukáš Krpálek se 14. června 2015 oženil a před odletem do Ria se mu narodil syn Toníček. Manželka Eva je jeho oporou. Jejich první setkání si dobře pamatuje. Byla to prý z její strany láska na první pohled. Její podpora Lukášovi dodává sílu a klid.

Kromě juda si rád občas zahraje s kamarády fotbal, ale v trochu jiné podobě – v jejich verzi kopané se mohou hráči i prát. Podle trenéra je Lukášovým hlavním povahovým rysem šampionství, protože chce jenom vyhrávat.

Kromě tréninku je ale důležitá i relaxace a odpočinek. Lukáš rád chodí na ryby a taky připravuje grilované maso. Podle ředitele jeho základní školy se už během docházky projevoval jeho nadprůměrný sportovní talent. On i jeho kolegové mu drželi palce, aby se z Ria vrátil s medailí. A to se nakonec podařilo. Přijel rovnou se zlatem!

autoři: pka , jpr
Spustit audio

Související