Lukáš Krpálek: Snažím se dát do každého zápasu maximum a zkoušet nové věci

26. červenec 2016

Judista Lukáš Krpálek je jedním z velkých adeptů na zisk olympijské medaile. K tomu, aby se mohl počítat mezi favority, musí podstupovat obrovské tréninkové dávky, a to i ve specifickém judistickém tréninku - takzvaných randorech.

Na jeden takový jsme se v rámci projektu Olympijský rok vypravili do středočeského Nymburku. Na palubovce je tu položená obrovská žíněnka, na které se celý týden perou judisté, kteří se sem sjeli na soustředění pořádané Českým svazem Juda, a to i olympijští vítězové z Londýna a úřadující světoví šampioni.

Pro Lukáše Krpálka je toto soustředění důležité a chválí si ho. Na rozdíl od soutěžního utkání ale probíhají zápasy jinak – nekončí po povedeném chvatu ohodnoceném iponem. V takzvaných randorech se chvaty neoceňují a oba judisté se v plném tempu perou celých 5 minut. Krpálek zvládne i několik zápasů po sobě.

„Jiný závodník by to nevydržel, ale i proto je Lukáš tam, kde je,“ říká jeho trenér Patr Lacina. „Randory ničím nenahradíte. Můžete být nadření silově, můžete mít neskutečným způsobem naběháno, pak se obléknete do kimona, začnete se prát a během chvilky nemůžete. Bez poznávání různých stylů soupeřů to nejde.“

Lukáš si dal přestávku až po 20 minutách vysilujícího boje. „Myslím, že bych si jiné věci užil líp, ale snažím se dát do každého zápasu maximum a zkoušet nové věci,“ komentuje trénink Krpálek. „Zásadně se snažím soupeře neodmítat, ale ve finále zjistím, že si tím na sebe pletu pěkný bič.“

autoři: pka , jpr
Spustit audio