Martina Sáblíková, rychlobruslařka

9. únor 2017

Martinu Sáblíkovou snad ani není potřeba nějak blíže představovat. Její jméno je pro českého fanouška doslova spojené s úspěchem. Z olympijských her si odvezla už tři zlaté medaile, jednu stříbrnou a jednu bronzovou.

Fenomenální česká rychlobruslařka se narodila 27. května 1987 v Novém Městě na Moravě. Celkem třikrát vyhrála novinářskou anketu Sportovec roku, triumfovala v letech 2007, 2009 a 2010. Roku 2016 obdržela Cenu města Žďár nad Sázavou a stala se tak vůbec prvním laureátem tohoto ocenění.

Rok před olympijskými hrami v Jižní Koreji pojedenácté ovládla celkové pořadí Světového poháru na dlouchých rychlobruslařských tratích. Nikomu před ní se to nepodařilo. „Řekla bych, že hodně lidí by takovouhle kariéru chtělo prožít, a já jsem rád, že jsem to mohla být zrovna já. že se mi takhle dařilo,“ radovala se Martina.

Idyla pokračovala ještě několik měsíců. Až do smolného začátku letošního Světového poháru. Projevilo se vážné zranění kolena a Martina musela celou sezónu bojovat s bolestí. Každý trénink i závod byl velkou výzvou.

I přes velké problémy se od Martiny v Pchjongčchangu opět očekává úspěch. Jak jí pomáhají fanoušci a jak sportovní příprava vůbec vypadala? Jak vypadá její režim, když musí trénovat v zahraničí? To vše odhalil reportér Radiožurnálu Petr Kadeřábek v projektu Olympijský rok. Poslechněte si celý dokument!

autoři: pka , mjp , had
Spustit audio