Na sjezdovku se postaví i za špatného počasí. „V takových podmínkách se závodí,“ říká paralympionik Patrik Hetmer

29. leden 2018

Reportéři Radiožurnálu v unikátním projektu Olympijský rok řadu měsíců sledovali přípravu osmi českých hvězd pro hry v Jižní Koreji. Tento týden budeme mluvit o paralympiádě. Naše reportérka Lucie Výborná totiž strávila dvanáct měsíců s lyžařem Patrikem Hetmerem.

A také jeho trasérem, bez něj by si Patrik Hetmer se svým zrakovým handicapem mezi slalomovými brankami poradil jen velmi těžko.

Levá, prává, levá, pravá, brzda... Takhle to zní, když přímo na svahu pomocí interkomu v helmě trasuje Miroslav Máčala svého sportovce a hlavně kamaráda, reprezentanta České republiky v alpském lyžování Patrika Hetmera.

Na olympiádě bude závodit v kategorii B2, kde je handicap určen rozsahem zorného pole, případně ostrosti zraku. Když byl Patrik malý, lékaři přišli na to, že má takzvané trubicové vidění. Zatímco my vidíme v rádiusu 180 stupňů, Patrik vidí čtyři stupně přímo před sebe.

Olympijský rok 2018

„Zhoršilo se nám počasí, začalo sněžit, takže vidím ještě větší kulový než normálně,“ říká Patrik, když stojí na vrcholu sjezdovky v Rakousku. V kabinové lanovce pak vysvětluje, proč má problém, když začne sněžit nebo se na horách změní světelné podmínky.

„K zúženému zornému poli mám ještě šeroslepost, takže když ztmavne, tak je to pro mě složitější, nevidím pod nohy, nerovnosti nerozeznám, ale musím se naučit jezdit i v takových podmínkách, protože se v nich závodí,“ popisuje.

autor: lvb
Spustit audio