Obdivujeme, co pro nás dělá, chválí Alexandra Choupenitche mladí šermíři

8. červenec 2016

Aspoň jednoho českého sportovce, který se hlásí k pravoslavnému křesťanství, zřejmě znáte. A o dalším možná hodně uslyšíte už během nadcházejících her v Riu. Zatímco hokejista Jaromír Jágr si k této víře došel až v pozdějším věku, šermíře Alexandra Choupenitche díky běloruským rodičům provázela od malička.

A tak soustředění, na které jsme se za ním při natáčení dokumentu Olympijský rok vypravili do Švédska, pro něj vlastně nebylo vánoční. Na protestantskou mši v Göteborgu nezašel, protože ho to ani neláká.

„Tak jako mě motivují další lidi, snažím se já někomu něco dát a i kdybych v životě motivoval jenom jednoho člověka, tak je to super, že jsem mu třeba nějak mohl pomoct,“ říká Alexander k probíhajícímu soustředění a mladými českými talenty.

Česká skupinka v čele s reprezentantem a nejlepším českým šermířem poslední doby Alexandrem Choupenitchem tvoří jen nepatrnou část chlapců a dívek, co se na žíněnkách v hale göteborského šermířského klubu chystají na hodinku jógy a dalších protahovacích cviků.

Samostatnost, cizí jazyk a ještě trénink s vrstevníky, ale i elitními dospělými šermíři ze Skandinávie, Maďarska nebo Itálie, to všechno po pět dní nasávají mladí Češi, kteří využili nabídky svého krajana a sportovního idolu.

autor: jkb
Spustit audio