Odjet na soustředění, nebo zaplatit nájem? I do takové situace se dostal lyžař Jan Hudec

26. leden 2018

Lyžař Jan Hudec je po Gabriele Koukalové druhou tváří projektu Olympijský rok, která bude v Pchjongčchangu chybět. Bronzový medailista ze Soči se nedostal do české nominace ani po jejím rozšíření. V posledních dvou sezónách i vinou velkých zdravotních problémů nebodoval ve světovém poháru a ani v dalších kritériích nebyl lepší než jeho čeští konkurenti.

Jan Hudec koncem srpna ví, že se sháněním peněz na sezonu v řádu statisíců až milionů korun už včera bylo pozdě. Kdyby ho nepodpořil Olomoucký kraj, nemohl by zahájit přípravu ani na suchu, když na lyže kvůli zraněnému ramenu stejně zatím nemůže.

Čtěte také

Přesto je v pražském jednání v marketingovém oddělení výrobce pneumatik uvolněné a plné vtipu pro zasvěcené. Hudec je mimo jiné vášnivým řidičem a konstruktérem aut a motorek.

„Vždy je dobré, když lidé mají společné zájmy. Na druhou stranu, nejsem tady od toho, abychom si našli někoho, s kým můžeme chodit na kafe, ale spíš někoho, kdo podpoří vizi a sen,“ vysvětluje Hudec.

Český lyžařský reprezentant zažil i v kanadských dobách chvíle, kdy jeho sezona nebo celá kariéra byly nejisté. Jednou se v zásadní chvíli objevil mecenáš, který chtěl podpořit mladého talentovaného lyžaře a dostal tip právě na Hudce.

Olympijský rok 2018

Jindy jeho přátelé a známí uspořádali párty a vybrali tisíce dolarů mezi sebou. V době, kdy se mu dařilo, naopak on sám sponzoroval dva své nadějné kanadské kolegy, kteří nezískali podporu kanadského týmu.

„Prožil jsem několikrát ve svém životě chvíle, kdy jsem nevěděl, kde zítra vezmu na párek v rohlíku, a určitě vím, že to bude taková škola do budoucna,“ vysvětluje. Třeba tuto olympijskou sezonu dokázal Hudec finančně zajistit, když už byl skoro rozhodnutý s lyžováním skončit.

Jednání s výrobcem pneumatik nakonec vyznělo do ztracena, podobně jako další pokusy. Až v polovině října českému lyžaři znenadání zavolal a nabídl podporu Kevin Reed. Kanaďan, který mu pomohl už o jedenáct let dříve, před zimou, během které se Hudec stal vicemistrem světa ve sjezdu.

autor: jkb
Spustit audio