Olympijský rok Jiřího Ježka: Na cestě do Ria ho nezastavil ani těžký úraz, který ho málem stál život

4. září 2016

Je jich devět – českých hvězd pro olympijské hry v Riu, které celý rok sledovali reportéři Radiožurnálu. Patří mezi ně také handicapovaný cyklista Jiří Ježek. Ten se chystá na paralympiádu, která začíná za pár dnů. Reportérka Zuzana Burešová byla u toho, když byl vyčerpaný po tréninku, byla i u jeho závodních úspěchů a poznala jeho rodinu.

Viděla také, jak si Jiří Ježek sám vyrábí protézu. „Výroba se skládá z několika důležitých kroků. První je vyrobení sádrového odlitku zbytku nohy, což je taková sochařská práce a je na to speciální místnost, která se nazývá sádrovna,“ popisuje postup Ježek. Pak se protéza laminuje z karbonu a pryskyřice a pak se sestaví dohromady v dílně.

Jiří Ježek závodí i se zdravými cyklisty a je zároveň i nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie. Na cestě do Ria ho nezastavil ani těžký úraz při mistrovství světa v USA. „Dvě stě metrů před cílem ve spurtu v rychlosti asi 55 kilometrů za hodinu mi nějaký závodník spadl pod kolo a katapultovalo mě to na postranní bariéry kolem cíle. Jedna z nich mi prorazila hrudní koš, vlastně mě otevřela jako plechovku. Přišel jsem o dvě žebra, část plíce, měl jsem komplikovaně zlomenou ruku,“ vzpomíná Jiří Ježek, který tam málem zemřel.

Nejdůležitějším člověkem je pro něho jeho manželka Soňa. „Je to nejen moje manželka a celoživotní láska, ale stará se i o zázemí a je moje velká psychická opora. Je to nejdůležitější, proč vlastně ten sport dělám, protože každej chlap se chce před ženskou předvádět a ten sport je na to jednodušší,“ říká Jiří Ježek. Soňa s ním jezdí na závody, občas řídí doprovodný vůz a snaží se mu udělat pohodovou atmosféru.

Jiří Ježek přišel o nohu v 11 letech, kdy vběhl pod nákladní auto. Tím se mu rozplynul sen o tom, stát se fotbalistou. Ke sportu se dostal až v 18 letech, kdy pracoval jako protetik. „Jako pacient ke mně přišel Josef Lachman, což je náš první paralympionik a cyklista, který má stejný handicap jako já,“ vzpomíná Ježek a dodává, že jeho přičiněním se dostal do party cyklistů a začal závodit. Snad se mu bude dařit i v Riu.

Poslechněte si celý dokument Zuzany Burešové o Olympijském roce handicapovaného cyklisty Jiřího Ježka, který bude závodit na paralympijských hrách v Riu.

autoři: zbu , jpr
Spustit audio