První závod vyhrála už v pěti letech. Ani na chvíli mě nenapadlo, že bych Ester odrazoval, říká Janek Ledecký

1. únor 2018

Za vynikajícím sportovcem nestojí pouze talent, velké úsilí a trenéři, ale také samozřejmě podporující rodiče. Otcem snowboardistky a lyžařky Ester Ledecké je známý muzikant Janek Ledecký. Jak se staví ke sportovní kariéře své dcery? A jak ona vnímá tátovu hudbu?

Podpora je pro mladé sportovce zásadní. Ester Ledecká měla štěstí a zázemí získala už v dětství. „Když byly Ester dva roky, napůl jsme se nastěhovali do Špindlu. Tak jsme asi dost předurčili sport, kterému se bude věnovat,“ vypráví její otec.

Velmi brzo na to také vyhrála svůj první závod na lyžích. Tehdy jí bylo pouhých pět let a Janek si uvědomil, že jeho dcera umí být pořádně drsná. Ani ho nenapadlo, aby ji od závodění odrazoval. Naopak využil svých vlastních úspěchů, aby ji podporoval i finančně.

Olympijský rok 2018

„Já jsem strašně vděčná svým rodičů, že mi pomohli,“ svěřila se Ester. „Myslím si, že bych nemohla dělat ani jeden sport, natož dva, na takové úrovni.“ V osmnácti se ale rozhodla postavit na vlastní nohy a odmítla, aby za ni rodiče dál platili.

To se jí podařilo. Teď si vydělává sama a rodičům oplácí stejnou mincí. „Já si kupuji spíš kytary a zážitky, ale toho Forda Mustanga mi za první velké sponzorské peníze, které vydělala, koupila Ester,“ říká Janek Ledecký.

autoři: jsu , had
Spustit audio