Účast Alexandera Choupenitche v Riu byla příliš krátká. Bude pracovat na sobě i na popularizaci šermu

1. leden 2017

Skutečně celý rok jsme sledovali přípravu devíti českých hvězd pro srpnové olympijské hry v Riu. Připomínáme i přípravu šermíře Alexandera Choupenitche a to, jak se mu nakonec na olympiádě dařilo. Jeho Olympijský rok sledoval Jan Kaliba.

Alexander Choupenitch nakonec na olympiádě strávil možná až moc krátkou dobu. Olympijský turnaj fleretistů uplatňuje vyřazovací systém, který dovede být krutý – Choupenitch prohrál svůj první zápas s obhájcem stříbrné medaile a olympijská účast se mu smrskla na slabou čtvrthodinku.

„Bylo zřejmé, že na něj dolehla olympijská atmosféra, která se v šermu hodně liší od závodu světového poháru. Soupeř byl sebejistější a zkušenější. S postupem času to při svém mládí může brát jako dobrou a potřebnou investici,“ říká Jan Kaliba.

„Vím, které chyby jsem dělal a čeho se mám vyvarovat. Svět se nezhroutil – byl jsem tam, dal jsem do tréninku maximum, dal jsem tam do toho maximum a teď už si z toho můžu dělat jenom srandu,“ komentoval svůj výkon s odstupem času samotný Alexander Choupenitch.

A jaký má pro ten letošní rok 2017 Alexander Choupenitch cíl? „Popularizovat šerm – to je, jak jsem poznal, pro Choupenitche jeho dlouhodobý cíl. A taky pracovat na tom, aby na příštích olympijských hrách měl co nejlepší výchozí pozici,“ dodává Kaliba.

autoři: pst , jkb , jpr
Spustit audio