Vavřinec Hradilek / vodní slalomář

16. červenec 2016

Vavřinec Hradilek, to není jen vodní slalomář. Během svého Olympijského roku se sice pokoušel nakonec neúspěšně kvalifikovat na Hry do Ria, ale také třeba otevřel bar nebo hrál ve filmu.

„Ke hraní nevím, jak jsem se dostal, ale k filmu mne oslovil producent a zároveň autor scénáře, přál si, abych tu roli hrál,“ vysvětluje Vavřinec Hradilek. Přiznává, že jeho zaměstnání je vodní slalom, při natáčení ale trénuje a dělá to, co je pro něj nejlepší.

Vodní slalomář, první český mistr světa a olympijský medailista v nejprestižnější kategorii kajakářů, pohodář a teď také herec, představitel hlavní role horolezce Josky Smítky ve filmu Tenkrát v ráji. „Zajímavý příběh člověka, který si šel za svým a nenechal se ničím rozhodit,“ popisuje, zároveň přiznává, že v něm vidí lehce sebe.

V záři 2015 mistrovství světa v Londýně – Vávra vypadává v semifinále, zlato získává Jiří Prskavec. Do Ria může letět jen jeden kajakář, olympijské hry se Vávrovi na samém začátku olympijského roku vzdalují.

„S Jířou máme adekvátní vztah na kanále, ale určitě si nezavoláme, že spolu půjdeme na pivo, to prostě tak není,“ vysvětluje Vávra. A Jiří Prskavec potvrzuje: „Respektujeme se, jsme typově jiní lidé, nemáme si zas tak o čem povídat, ale přijdu do šatny, je tam Vávra, tak pozdravím, prohodíme pár slov.“

Dům rodičů Vavřince Hradilka leží ve Zbuzanech. „Strašně se bál vody, mockrát se mne kamarádi i kamarádky ptali, jestli se o něj nebojím,“ říká Matka Vavřince Hradilka Jana Hradilková.

Únor 2016, vodní slalomáři jsou jak přelétaví ptáci, v zimě míří za teplem, Vávra na Nový Zéland a do Austrálie, kde už dva měsíce trénuje. V půlce dubna 2016 se chystá na první dva domácí nominační závody, kdo neuspěje, dřel v zimě zbytečně. Ale Vávrovi se nedaří.

Olympionik Vavřinec Hradilek hraje hlavní roli ve filmu Tenkrát v ráji

V pražské Troje si ale udržel šanci na Rio, v sobotu i v neděli vítězí. V polovině května v Liptovském Mikuláši získává na ME stříbrnou medaili, to však na olympiádu nestačí.

Společně s kamarády otevírá na pražské Náplavce bar, kde chystá velkou projekci. „Moje snažení dalších pár let bude takové, abych se na tu olympiádu nemusel dívat jenom z baru,“ říká s úsměvem.

autor: jsu
Spustit audio