Zakroucená běžecká trať a střelnice, na které není vidět. I to čeká Davida Svobodu v Riu

23. červenec 2016

Asi si vybavíte hru Had na starších mobilních telefonech značky Nokia. Čím vyšší úroveň obtížnosti, tím rychlejší had byl a vy jste museli být připravení na zvládání zatáček. Možná se tím nechali inspirovat projektanti běžecké tratě pro moderní pětiboj na olympijských hrách v Riu.

Před pár měsíci si ji vyzkoušeli také čeští reprezentanti v čele s Davidem Svobodou, kterého jsme 12 měsíců sledovali v projektu Olympijský rok.

„Tohle jsem dlouho nikde nezažil. Něco takového si nepamatuju, naposledy na olympiádě v Londýně to bylo podobné, ale ne tak zatočené. Na druhou stranu tam zase byly kopce,“ byl lehce rozčarovaný ze zakroucené běžecké trati David Svoboda.

Rio navštívil v březnu, aby si společně se svou reprezentační skupinou vyzkoušel, jak bude vypadat obhajoba zlaté medaile. A podmínky pro běh nebyly jedinou komplikací.

„Střelnice, to je další neskutečná věc,“ říká Svoboda se smíchem. „Je tady úplná tma a osvětlené jsou jen terče, to znamená, že je velmi špatně vidět na miřidla u zbraní. Na to taky nejsme zvyklí.“ Trénovat bude nejspíš potmě na střelnici v Čechách.

Olympijský rok - banner do článku

David Svoboda si možná vzpomněl i na Peking, kde útočil na zlatou medaili, ale zradil ho kůň, kterého si vylosoval. A tady v Riu je docela nepříjemné, že jezdecká trať je vedle dálnice, která je největší dopravní tepnou ve městě a hluk v podstatě neustává.

David ale uklidňuje sebe i fanoušky, že problém to nebude. „Myslím si, že pokud jsou ta zvířata na to zvyklá, tak to vadit nebude. Létají tady i velká armádní letadla, nedaleko je vojenské letiště, a i v těch ostatních velkoměstech, jako byl Peking nebo Londýn, je dopravní ruch velký,“ říká David Svoboda.

autoři: špo , jpr
Spustit audio