Zůstalo mu jedno přání – lyžovat na olympiádě za rodnou zemi. Jan Hudec vyměnil kanadský dres za český

28. leden 2018

Je mu 36 let a moc se chtěl ještě dostat na únorové zimní olympijské hry v Jižní Koreji. Mluvíme o špičkovém lyžaři Janu Hudcovi, bronzovém medailistovi ze Super-G z her v Soči, který kanadský dres vyměnil za český.

Čtrnáct operací kolen, jedna olympijská medaile, napůl Kanaďan, napůl Moravan, syn Oakley z prvního manželství žije v Calgary, druhý syn Eliáš se současnou přítelkyní Jarkou v Přáslavicích u Olomouce.

„Jako kdyby byl odtud z dědiny, ne z Kanady. Na mě působí jako pohodář, ne že by se někde chlubil,“ říká Jarka. A Jan Hudec dodává, že když je v Praze ve městě, tak se všichni myslí, že je z Moravy. „Tím, že jsem se tady narodil, tak nějaký duchovní vztah tam byl,“ říká s tím, že jediné, co mu chybí, je jeho starší syn.

Olympijský rok 2018

Jan Hudec prožil více než třicet let mimo Česko, teď je zpátky, do rodné země přesunul nejenom soukromý život, ale i ten profesní. Předloni skončil v kanadské reprezentaci a začal závodit za českou. V kanadské kombinéze vyhrál dva závody Světového poháru, stal se vicemistrem světa a před čtyřmi lety vybojoval bronz na olympijských hrách.

Zůstalo mu jedno přání, lyžovat na olympijských hrách za rodnou zemi. V srpnu 2017 Jan Hudec prodělal operaci ramene, navíc po nevydařeném experimentu s novou značkou lyží neví, na čem bude vůbec lyžovat. Spolu s manažerem také hledá sponzora. „Když nejsou peníze, tak člověk neví, z čeho bude žít,“ přiznává.

Ozval se sponzor z Kanady

Pět milionu korun, to je podle Jana Hudce ideál rozpočtu na sezonu alpského lyžaře v rychlostních disciplinách. Podmínky zná z kanadského týmu, teď sestavuje finanční plán mnohem úspornější, bez stálého fyzioterapeuta a celý tým tvoří více méně jedna osoba – trenér a servisman lyží Marek Schromm.

Čtěte také

Na podzim, měsíc před prvními závody, pořád sháněl potřebné peníze, neměl ani lyže. Pak z Toronta zavolal bohatý Kanaďan, který mu už v podobné situaci jednou pomohl. O pár dní později Hudce po čase vzala zpátky pod svá křídla společnost Rossignol a okamžitě dostal špičkové sjezdařské lyže.

autor: jkb
Spustit audio