5 faktů, které jste o plýtvání potravinami nejspíš nevěděli

16. prosinec 2015

Stane se to snad téměř každému z nás – čas od času najdeme v ledničce něco zkaženého nebo s prošlou minimální dobou trvanlivosti, a tak potravina končí v odpadkových koších a kontejnerech.

Podle zjištění agentury Ipsos prezentované na říjnové konferenci Food Waste se až tři čtvrtiny obyvatel domnívají, že cena potravin je v Česku vysoká. To ovšem neznamená, že bychom s nimi uměli lépe nakládat. Až 40 % Čechů totiž jídlo vyhazuje alespoň několikrát do měsíce.

Plýtvání se tak negativně projevuje na rozpočtech domácností. Už v roce 2013 ekonomové varovali před plýtváním. Spočítali totiž, že každý Čech nebo Češka vyhodí ročně do koše potraviny za 20 tisíc korun.

Čtěte také

Po domácnostech je podle informací Evropské komise druhým největším producentem potravinového odpadu zemědělství, kde se znehodnotí 34 % jídla (v domácnostech je to 41 %). Důvody jsou různé – od nepříznivého počasí až po špatné skladování nebo estetická kritéria obchodníků, kteří odmítají prodávat různě pokřivenou zeleninu.

A řešení? Podle výše zmíněného průzkumu si 71 % lidí myslí, že by plýtvání omezilo prodávání rozmanitějších velikostních balení tak, aby si každý mohl vybrat velikost odpovídající jeho domácnosti.

Nabízí se i další možnost – naučit se nakupovat potraviny s rozmyslem, plánovat, co z nich připravíme a nebýt plýtvák.

autor: šše
Spustit audio