Dokázali byste sdílet jídlo? V Německu se do foodsharingu zapojilo 110 tisíc lidí

Možná to znáte: odjíždíte na dovolenou, díváte se do lednice a víte, že většinu jídla po návratu vyhodíte. V Berlíně stojí 300 volně přístupných chladniček. Kdo má potraviny, které nespotřebuje, je tam může uložit. A naopak ten, kdo jídlo potřebuje, si je tam může zdarma vyzvednout. Je to jeden z nápadů občanské iniciativy foodsharing – v překladu sdílení jídla – která vznikla v Berlíně před třemi lety a která se v celém Německu snaží zachraňovat jídlo před vyhazováním.

„Každý má k ledničce přístup. Je otevřená 24 hodin denně. Kdo jídlo nepotřebuje, dá ho tam. Kdo ho potřebuje, tak si ho vezme,” vysvětluje princip Gerard Roscoe, učitel zpěvu, který se o jednu z veřejných lednic stará dobrovolně.

„Lednice bývá odpoledne vybraná, protože jídlo zachraňujeme hlavně dopoledne a pak ho dáváme také do těchto ledniček. A k téhle se chodí často,” dodává.

Ve veřejných lednicích se podle něj nejčastěji objevují saláty, zelenina, ovoce, ale i další potraviny: salámy, balené produkty nebo mléko před koncem spotřební lhůty.

Jídla je dost

Gerard je potravinovým záchranařem iniciativy foodsharing. Takových záchranářů je v Berlíně přibližně dva a půl tisíce.

„Většina obchodů každý den vytřídí potraviny, které končí v popelnici,“ říká. A tady nastupuje iniciativa foodsharing. Potravinoví záchranáři se domlouvají s obchody a vyřazené, nicméně stále jedlé potraviny, vyzvedávají. Gerard tomu věnuje přibližně tři hodiny denně.


Já osobně si potraviny už vůbec nekupuji.

A co s posbíraným jídlem dělají? Rozdávají ho sociálně potřebným, na internetu ho nabízejí k vyzvednutí, také ho sami jedí nebo ho dávají do těchto veřejných lednic.

„Já osobně si potraviny už vůbec nekupuji,“ přiznává Gerard. Jídla je totiž dost. Projektu foodsharing se v německy mluvících zemích účastní na 110 tisíc lidí, kteří od vzniku této iniciativy zachránili před vyhozením už tři tisíce tun jídla.

Dumpster diving
autor: Pavel Polák
Spustit audio