Plýtvák11. ledna  2016 v 11:20  

Jednoduchá pravidla, která ušetří peníze i zdraví. Jak správně uchovávat potraviny?

Víte, jak správně uchovávat potraviny v lednici? - Foto: Kyrre Gjerstad, licence Creative Commons Atribution-NonCommecial-NoDerivs 2.0 Generic

Víte, jak správně uchovávat potraviny v lednici?Foto: Kyrre Gjerstad, licence Creative Commons Atribution-NonCommecial-NoDerivs 2.0 Generic

Tropické ovoce a pečivo v lednici nebo maso uložené vedle mléka a sýrů. Takové chyby se podle expertů nejčastěji opakují při uchovávání jídla v českých domácnostech. Přitom by stačilo, kdybychom si například osvojili pár pravidel, jak jídlo lépe a bezpečněji skladovat.

„V případě zeleniny nebo ovoce by některé druhy měly zůstat mimo lednici, protože rychleji podléhají zkáze v zimě. Jsou to třeba okurky, rajčata, banány. Obecně exotické ovoce. Pečivo by se mělo dávat do utěrky a do chlebníku. Když toho nakoupíte moc, nakrájet a dát do mrazáku,“ upozorňuje Anna Strejcová z organizace Zachraň jídlo na chyby, které české domácnosti při skladování potravin často opakují. 

 

Jednoduchá pravidla ušetří vaši peněženku i zdraví. Jak správně uchovávat potraviny v lednici?

Vložit na svůj web

Zvlášť důležité je pak dodržovat správné zásady u masa. To Strejcová doporučuje umístit do nejchladnější části lednice. A to v uzavíratelné krabičce, aby šťáva nevytekla na ostatní potraviny. Nebezpečné bakterie by totiž mohly vzniknout například v kombinaci s mléčnými výrobky, vysvětluje také Jiří Rupich ze Státního zdravotního ústavu. 

„Maso je potřeba tepelně upravit, pokud si z něj nebudete dělat tatarský biftek, a sýr je určený k přímé spotřebě. Tomu říkáme křížová kontaminace. Protože v okamžiku, kdy se vám dostane tekutina z masa – neměly by tam být patogenní bakterie – na sýr, můžete se nakazit,“ varuje. 

A zažívací obtíže mohou hrozit i při nesprávném skladování zbytků uvařeného jídla. Jiří Rupich proto přidal radu, jak to udělat správně. 

„Maso je potřeba tepelně upravit, naopak sýr je určený k přímé spotřebě. V okamžiku, kdy se vám dostane tekutina z masa a sýr, můžete se nakazit.“

„Když z hrnce odeberete polévku do talíře nebo z hrnce ještě ochutnáváte, uveďte ji pak znovu do varu. Tím pádem zničíte vegetativní bakterie. Pak to rychle zchlaďte a dejte do chladničky,“ doporučuje. 

Rychlé zchlazení podle Rupicha znamená například ponořit hrnec s pokrmem do studené vody. Pomalé chlazení – například odložením na sporáku – je podle odborníků stejně nebezpečné jako pomalé rozmrazování jídla v pokojové teplotě. 

Autor:  Evelyna Kulíšková
Pořad: Dopolední Radiožurnál  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: pondělí–pátek 9:00  |  Délka pořadu: 3 hodiny  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace