Jednoduchá pravidla, která ušetří peníze i zdraví. Jak správně uchovávat potraviny?

Tropické ovoce a pečivo v lednici nebo maso uložené vedle mléka a sýrů. Takové chyby se podle expertů nejčastěji opakují při uchovávání jídla v českých domácnostech. Přitom by stačilo, kdybychom si například osvojili pár pravidel, jak jídlo lépe a bezpečněji skladovat.

„V případě zeleniny nebo ovoce by některé druhy měly zůstat mimo lednici, protože rychleji podléhají zkáze v zimě. Jsou to třeba okurky, rajčata, banány. Obecně exotické ovoce. Pečivo by se mělo dávat do utěrky a do chlebníku. Když toho nakoupíte moc, nakrájet a dát do mrazáku,“ upozorňuje Anna Strejcová z organizace Zachraň jídlo na chyby, které české domácnosti při skladování potravin často opakují.

Zvlášť důležité je pak dodržovat správné zásady u masa. To Strejcová doporučuje umístit do nejchladnější části lednice. A to v uzavíratelné krabičce, aby šťáva nevytekla na ostatní potraviny. Nebezpečné bakterie by totiž mohly vzniknout například v kombinaci s mléčnými výrobky, vysvětluje také Jiří Rupich ze Státního zdravotního ústavu.

„Maso je potřeba tepelně upravit, pokud si z něj nebudete dělat tatarský biftek, a sýr je určený k přímé spotřebě. Tomu říkáme křížová kontaminace. Protože v okamžiku, kdy se vám dostane tekutina z masa – neměly by tam být patogenní bakterie – na sýr, můžete se nakazit,“ varuje.

A zažívací obtíže mohou hrozit i při nesprávném skladování zbytků uvařeného jídla. Jiří Rupich proto přidal radu, jak to udělat správně.


Maso je potřeba tepelně upravit, naopak sýr je určený k přímé spotřebě. V okamžiku, kdy se vám dostane tekutina z masa a sýr, můžete se nakazit.

„Když z hrnce odeberete polévku do talíře nebo z hrnce ještě ochutnáváte, uveďte ji pak znovu do varu. Tím pádem zničíte vegetativní bakterie. Pak to rychle zchlaďte a dejte do chladničky,“ doporučuje.

Rychlé zchlazení podle Rupicha znamená například ponořit hrnec s pokrmem do studené vody. Pomalé chlazení – například odložením na sporáku – je podle odborníků stejně nebezpečné jako pomalé rozmrazování jídla v pokojové teplotě.

autor: eku
Spustit audio