Restaurace musí jídlo vyhazovat, místo aby ho daly potřebným. Můžou za to hygienické předpisy

Příliš velké porce, které lidé najednou nesnědí. Nebo špatný odhad kuchyně v množství navařeného jídla, které se pak neprodané vyhodí. To jsou podle expertů nejčastější důvody plýtvání v restauracích a jídelnách. Přitom podniky by neprodané jídlo rády darovaly potřebným. Prý jim v tom ale brání příliš přísná hygienická pravidla.

„Mně to pomáhá hodně. Nemám tolik peněz. Dávají toho hodně a opravdu je to chutné,“ říká vděčně paní Drahomíra. Patří k seniorům z Prahy 7, kteří si nemohli dovolit pravidelné obědy. Pomoc nabídly dvě restaurace, které jim vaří zdarma.

„Dostávají stejné jídlo jako hosté. Tady suroviny nepřebývají. Kdyby se to stalo, tak první, kdo poletí z práce, je kuchař. Když je produkt dobrý, určitě se nemusí vyhodit,“ vysvětluje šéf italské restaurace Dejan Miladinovski.

Původně radnice oslovila asi padesátku podniků s tím, aby věnovaly neprodané porce z denní nabídky. Podle Anny Strejcové z organizace Zachraň jídlo byly pro, ztroskotalo to ale na hygienických předpisech.

„Na konci denního menu jim oficiálně skončí možnost prodeje, podle norem tak neměly tu možnost darovat jídlo,“ vysvětluje.

S přijímáním vařeného jídla mají kvůli legislativě problémy i potravinové banky. Na otázku, jestli není načase pravidla zmírnit, ale ministerstvo zemědělství zatím neodpovědělo.

Skoro polovinu vyplýtvaných potravin mají na svědomí kuchaři

O jiný způsob, jak předejít plýtvání, se pokusil jeden z řetězců zaměstnaneckých jídelen. Připojil se k celosvětovému programu Waste Watch a začal měřit plýtvání v různých fázích přípravy a výdeje pokrmů. Chce tak odhalit slabinu provozu a do roku 2025 snížit objem vyhozeného jídla až o třetinu.

číšník, restaurace

Britská platforma Greenhotelier pak spočítala, že jen britské hotely ročně vyhodí až 80 tisíc tun potravin. Třetina z toho je jídlo, které hosté nechají na talíři. Skoro polovinu vyplýtvaných potravin ale mají na svědomí kuchaři.

Přitom vysoká gastronomie se už vydává vstříc i surovinám, které se běžně vyhazují. „Pochutnat si můžete třeba na hovězím vemínku s okurkovou omáčkou a tvarohovo-houskovým knedlíkem. Nebo na mražené pralince z celé žluté mrkve s čajem ze slupek z přezrálých rajčat,“ zmiňje i pro domácí inspiraci gurmet Pavel Maurer.

autor: eku
Spustit audio