Tohle nejsou plýtváci! Už jste slyšeli o freeganech nebo o iniciativě Zachraň jídlo?

16. prosinec 2015

Alespoň ve 40 % domácnostech se několikrát do měsíce vyhazuje jídlo. A přitom by nemuselo, upozorňují mnohé iniciativy, jednotlivci i kuchaři.

Mezi jedny z nich paří takzvaní freegani. Už v dubnu 2013 se mezi ně vydal redaktor Českého rozhlasu Ľubomír Smatana se svým mikrofonem. Freegani jsou lidé, kteří se rozhodli bojkotovat systém, ve kterém vzniká přebytek a s ním spojený prostor k plýtvání. Jídlo proto nekupují, získávají ho z popelnic a kontejnerů u supermarketů. Ty často vyhazují zboží s porušenými obaly nebo prošlým datem minimální spotřeby. Freegani tak dokážou za den či večer nasbírat potraviny za tisíce korun.

Freeganství jako životní styl se objevilo v 90. letech 20. století. Je třeba však připomenout, že freegani nepaběrkují jen jídlo, protože v popelnicích často končí také nábytek, oblečení, hračky nebo třeba nářadí.

Čtěte také

Způsoby, jak neplýtvat jídlem, hledá také iniciativa Zachraň jídlo, o které bylo v uplynulém roce slyšet díky prodeji „nepovedených“ vánoček nebo akci nazvané Křivá polévka, tedy rozdávání polévky připravené z křivých a esteticky nedokonalých kusů zeleniny. Tedy z té zeleniny, která se nedostane na pulty obchodů, ale obvykle končí jako odpad.

Čtěte také

V listopadu slaví úspěch mezi veřejností Národní potravinová sbírka. „Snažíme se rozvinout diskuzi a hledat řešení problému, kdy na jedné straně část občanů trpí nedostatkem jídla a druhá skupina jím plýtvá,“ tvrdí organizátoři.

Myslíte, že v Česku lidé netrpí hlady? Možná vás vyvedou z omylu tvrzením, že podle statistik žije až 15 % obyvatel na hranici chudoby a nemohou si dovolit pravidelné jídlo. Suroviny vybrané během akce pomůžou například seniorům, bezdomovcům nebo matkám samoživitelkám.

Národní potravinová sbírka

Našli bychom však další iniciativy. Třeba Food not Bombs (Jídlo místo zbraní), jak se označují neformální skupiny, jejichž dobrovolníci se zaměřují na veganskou stravu, jídlo získávají zdarma a rozdávají ho lidem bez domova a potřebným.

Čtěte také

autor: šše
Spustit audio