V Plzni mají první veřejnou lednici. Pomáhá i studentům nebo maminkám s dětmi

Jestli se právě chystáte na hory a máte plnou lednici jídla, které se do vašeho návratu může zkazit, odneste ho do veřejné lednice. Je tedy pravda, že zatím jich moc v Česku není, ale třeba je lidé začnou – i po tomto apelu – provozovat.

Obyvatelé Berlína si mohou dojít do veřejné lednice a tam si vzít, co potřebují. Veřejných lednic mají v Berlíně zhruba 300 a v jejich útrobách nechají dárci ročně tři tisíce tun jídla. Odkládají tam potraviny, které nestíhají sníst a museli by je vyhodit.

Čtěte také

V celém Česku jsou takové veřejné lednice dvě, v Českých Budějovicích a v Plzni. Právě v Plzni stojí lednice v neziskové kavárně Perfect World na Americké třídě, ovšem zatím v podstatně skromnějších poměrech než v Německu.


Ten, kdo má doma věci, o kterých ví, že už je nepoužije, by se neměl bát je vzít a odnést je někam, kde budou ještě někomu pomáhat. Koloběh jídla by měl fungovat.DOMINIKA PAŠKOVÁ, PROVOZOVATELKA KAVÁRNY

Lednice stojí v rohu kavárny. Momentálně je tedy dost prázdná. „To, co tam, bylo, se zřejmě lidem hodilo, tak si to vzali,“ dozvídám se.

Nápoje, jablka, bazalkové pesto. „Měli jsme tu ještě nedávno pomeranče, jablka – obecně hodně ovoce a zeleniny. Hodně se tu střídají omáčky a dressingy na těstoviny.“

O veřejné lednici už se zkrátka v Plzní ví. Jídlo si z ní odnášejí prý hlavně maminky s dětmi nebo studenti.

Veřejná lednice v Plzni
autor: lsm
Spustit audio