Jurkovič postavil pohádkovou vilu

21. leden 2012
Po Česku

Tentokrát se v pravidelném víkendovém tipu na výlet podíváme do vily, kterou si v Brně před více než sto roky, v letech 1905–1906, postavil slavný architekt slovenského původu Dušan Jurkovič.

„Vila byla pestrobarevná, téměř pohádková. Také se jí říkalo Perníková chaloupka,“ uvádí prohlídku historik umění Jan Sedlák s tím, že se jedná o typickou Jurkovičovu stavbu.

Podobá se těm, které vznikly podle jeho projektů v Luhačovicích nebo v beskydských Pustevnách.

„Jurkovič tu uplatnil inspiraci lidovou architekturou. Ta však doznala určitých transformací. Architekt se nedržel pevně lidové architektury, ale zapojil i prvky, které pocházely z Vídně,“ popisuje Jan Sedlák. „Inspiroval se vídeňskou a skotskou secesí,“dodává.

Vila má hrázděnou konstrukci. Zdivo je bílé, dřevěné prvky jsou modré a žluté. Lodžie, podezdívky a brána jsou z hrubě tesaného kamene červenavé barvy.

Vstupní brána do zahrady Jurkovičovy vily

Stavba je hodně členitá. To, co je dnes obdivováno, bylo ovšem před sto lety mnohými kritizováno.

„Objevovaly se názory, které kritizovaly Dušana Jurkoviče kvůli kopírování. Podle nich s pompou přenášel některé architektonické styly ze zahraničí,“ uvádí Jan Sedlák.

Místo pro stavbu své vily si Dušan Jurkovič nevybral náhodou. Žabovřesky byly na počátku 20. století za Brnem. Byl odtud nádherný výhled na kopce za městem.

I proto si parcelu na okraji lesa tento architekt, milovník přírody a vášnivý sportovec vyhlédl. Když byla vila v roce 1906 dostavěna, konala se v ní Jurkovičova výstava.

„Ta měla 119 exponátů a byla jakousi propagací díla Dušana Jurkoviče, zejména jeho nábytku. Vše bylo možné zakoupit,“ dodává Jan Sedlák.

Krov vstupní haly je dřevěný s červeným zdobením

To potvrzuje kurátorka Jurkovičovy vily Martina Lehmannová: „První nábytkový soubor se architektovi podařilo prodat Bartoňům z Dobenína, což byli jedni z jeho nejvýznamnějších zákazníků. Navrhoval pro ně rekonstrukci zámku v Novém Městě nad Metují. A právě na něj nechal Jurkovič nábytek přenést a doplnit ještě o nějaké další kusy.“

Koho Jurkovičův nábytek zajímá, může si ho na zámku v Novém Městě prohlédnout. Známá je i podoba dalšího nábytkového souboru. „Podle fotografií byl bíle lakovaný. Jurkovič ho prodal Tomáši Baťovi do Zlína, kde byl v interiérech v prvním patře. Do dnešního dne se však nedochoval,“ doplňuje kurátorka.

Zajímavosti o rekonstrukci Jurkovičovy vily si můžete prohlédnout na webu. Kromě virtuální procházky je tam třeba i manuál provedených oprav. Mohl by být zajímavý a poučný pro všechny, kdo opravují podobnou historickou stavbu. Sto- a víceletých vil je u nás požehnaně. Jen není každá rekonstruována s takovým citem a vkusem.

V nedělním výletu se opět podíváme do Jurkovičovy vily. Projdeme se jejími barevnými interiéry a zjistíme, co se dnes nachází v přijímacím salónu.


Zobrazit Jurkovičovu vilu na větší mapě

Spustit audio