Na prvních skyjích jezdil novoměstský revírník

28. leden 2012
Po Česku

Bezesporu nejznámějším střediskem zimních sportů na Vysočině je Nové Město na Moravě. Historie lyžování tam není o mnoho kratší než v Jilemnici, kam pro své lesníky přivezl hrabě Jan Harrach lyže až z Norska. A to je také důvod, proč se na Novoměstsko vydat na jeden ze zimních výletů.

„Koncem 19. století se jízda na lyžích postupně rozšiřovala. Na Vysočinu se lyže dostaly prostřednictvím lesníků, kteří měli známé v Krkonoších u hraběte Jana Harracha. Místní poprvé viděli skyje, jak se lyžím tehdy říkalo, u revírníka Rudolfa Gabessama,“ popisuje Ladislav Slonek, předseda organizačního výboru Zlaté lyže, který pochází z jedné z novoměstských „skyjáckých“ rodin.

Nové Město na Moravě se záhy stalo centrem lyžování na Vysočině. Jezdilo se sem vlakem z Brna, přesněji po trati z Tišnova do Žďáru nad Sázavou.

„Máme tu celé generační řady. Například jsou tu tři Jiří Kadlecové – děda, otec a syn. Nebo rodina Fousků,“ uvádí Ladislav Slonek.

Pohled na Arénu Vysočina a hotel Ski v Novém Městě na Moravě

Z dalších připomeňme bratry Německé, Musilovy, Zajíčkovy a také právě Slonkovy. Strýc Ladislava Slonka Adolf se zúčastnil prvních lyžařských závodů v Novém Městě. V muzeu byste našli diplomy strýce Bohuslava. A příbuzní Matouš a Marta dnes závodí nejen ve stopě, ale i na biatlonových tratích.

To všechno začal dědeček Adolf, stolař, který ve své dílně ve vsi Rokytno podle lyží revírníka Gabessama vyrobil roku 1892 lyže z jasanového dřeva. Následovaly další skyje a mezi válkami už měl v Novém Městě úspěšnou dílnu na jejich výrobu. Lyže od Slonků byly pojem. Obdivovat je můžeme v expozici muzea na novoměstském náměstí i dnes.

„Vidíme, že lyže mají jednotný design. To znamená, že na nich pracoval šikovný stolař. Různé profilování a dekorování byla velmi odborná práce,“ ukazuje Ladislav Slonek.

Lyže ovšem v Novém Městě a v okolí začali vyrábět i další zkušení stolaři, koláři a tesaři. Jejich výrobky můžete vidět v muzeu. Mezi nejzajímavější exponáty patří lyže laponského typu, které jsou dlouhé více než dva a půl metru, lyže s brzdou nebo takzvané dužky, které se dělaly z dužiny, tedy z prkýnek od sudů.

Horácké muzeum věnuje část svých stálých expozic historii lyžování na Novoměstsku

Uvidíte tu i nejnovější lyže, včetně skokanských, na kterých Karel Kodejška získal v roce 1975 titul mistra světa. A navíc se dozvíte možná překvapující informaci, totiž že tu po roce 1925 stávaly skokanské můstky a že se Nové Město může pochlubit dvěma rozhlasovými primáty.

„V 50. letech se tu konal přímý přenos v běhu na lyžích na 50 kilometrů. Tehdy to komentoval Lev Vašíček,“ upozorňuje Ladislav Slonek. „Na konci 40. let se tu konal také velký závod ve skocích na lyžích. Ten komentoval Jiří Máchal,“ dodává.

V nedělním výletu si povíme o historii závodu Zlatá lyže a dozvíme se také o husté síti běžkařských tras na Novoměstsku.


Zobrazit Nové Město na Moravě na větší mapě

Spustit audio