Z kutnohorského E se nakonec stalo F

28. duben 2012
Po Česku

Má, nebo nemá půdorys stavby jezuitské koleje v sousedství chrámu svaté Barbory hlubší význam? I to se dozvíte v dalším pokračování našeho vlastivědného cyklu Po Česku. S Radiožurnálem jedeme do Kutné Hory a vy můžete jet s námi.

„Nacházíme se v Jezuitské koleji. V jejím přízemí vidíte velice strohou architekturu. Je to raně barokní stavba,“ začíná naši prohlídku kurátorka stálé sbírky Galerie Středočeského kraje Adriana Primusová.

„Stavbu navrhoval významný architekt raného baroka Giovanni Domenico Orsi. Byla stavěna ve 2. polovině 17. a v první polovině 18. století,“ doplňuje.

O stavbě Jezuitské koleje poněkud netypicky za hradbami města rozhodl osobně císař Ferdinand II. Habsburský. Jeho jméno v souvislosti se stavbou vyvolávalo v historii jisté spekulace.

„V souvislosti s půdorysem koleje ve tvaru F se spekulovalo o tom, že by to mohl být jeho monogram. Původní plány však skutečně byly do standardního písmene E. Poslední část, tedy jižní křídlo, nebyla realizována,“ vysvětluje kurátorka.

Naopak ledacos z původní stavby zmizelo. Za jezuitů vypadala poněkud jinak. Třeba se sousedním chrámem svaté Barbory byla v dobách, kdy tu jezuité vyučovali, spojena krytou chodbou. Navíc ji zdobila ještě střední věž, vyšší a štíhlejší než obě dochované věže postranní. Ta byla zbourána v 19. století, když už budova sloužila vojenskému eráru.

„Když byl jezuitský řád v roce 1773 zrušen, začala budova sloužit vojákům, a to až do roku 1997. Přibližně 220 let tak nebyla přístupná veřejnosti. Jednu dobu zde byla vojenská škola a vojenské cvičiště. V 19. století tu fungoval i vojenský špitál. Ve 20. století tu byly především vojenské sklady,“ říká Adriana Primusová.

Slavnostní otevření GASK

„Při rekonstrukcích byly odhaleny různé nástěnné malůvky – mezi nimi i malby z 50. let ve stylu socialistického realismu. V první fázi rekonstrukce byly malby zakonzervovány a překryty. Ve druhé fázi bychom chtěli nechat malby přiznané, protože to podle nás patří k historii budovy,“ soudí kurátorka.

Víte, co všechno najdete ve sbírkách Galerie Středočeského kraje? Také to se dozvíte v rámci nedělního výletu Po Česku.


Zobrazit GASK v Kutné Hoře na větší mapě

Spustit audio